Lien Smeesters wint BiR&D Award Science & Technology

Genodigden uit industrie, universiteiten en onderzoekscentra vierden de 10e verjaardag van de Belgische Industrial Research & Development in het bijzijn van Koning Filip, Ministers Muyters.

Trefwoorden: #award, #Belgische Industrial Research & Development, #BiR&D, #fotonica, #Lien Smeesters, #VUB B-PHOT

Lees verder

HR

( Foto: VUB B-PHOT - © Benjamin Brolet )

ENGINEERINGNET.BE - Elk jaar reikt Belgische Industrial Research & Development (BiR&D) twee prijzen uit aan promovendi die naast excellent wetenschappelijk onderzoek, ook multidisciplinair werken rond onderzoeksthema’s met potentieel voor industriële valorisatie.

Dit jaar werd de BiR&D Award in Science & Technology 2017-2018 toegekend aan Lien Smeesters, postdoc onderzoeker bij B-PHOT Brussels Photonics aan de VUB, voor haar proefschrift rond optische screening om onze voedselveiligheid te verbeteren.

Schadelijke stoffen in onze voeding dedecteren, als acrylamide in frieten of mycotoxines in granen, is van groot belang voor onze volksgezondheid. Smeesters zette fotonica of lichttechnologie in om een niet-destructieve methode te ontwikkelen waarmee ongewenste stoffen opgespoord kunnen worden.

Op basis van onderzoek naar de interactie van laserlicht met voedingswaren, bedacht en ontwikkelde ze een innovatieve laser scanner die de schadelijke stoffen op een snelle en accurate manier onderscheidt.

Deze screening draagt bij aan een verhoogde voedselveiligheid en aan de reductie van voedselverspilling, zonder enige aantasting aan gezonde voedingswaren.


Over BiR&D
De vereniging telt 25 industriële internationale bedrijven met belangrijke R&D activiteiten in België: 3M, AB Inbev, AGC, Atlas Copco, Baxter, Bekaert, Cargill, Carmeuse, Coca-Cola, Deme, Engie, Etex, GSK, Janssen Pharma, Lhoist, Magotteaux, Nokia, Ocas, P&G, Puratos, Recticel, Solvay, Total, UCB, Umicore.

Agoria, essenscia en GRD (Groupe Recherche et Développement) zijn geassocieerde leden.