27% van Belgische bedrijven vindt geen ICT-personeel

De digitalisering van bedrijven maakt de nood aan IT’ers steeds groter. Het tekort aan ICT-personeel neemt daardoor snel toe. De vraag blijft stijgen, maar de instroom groeit niet mee.

Trefwoorden: #Agoria, #consultant, #data-analyse, #Elmos, #GDPR, #ICT, #jobs, #personeel

Lees verder

HR

( Foto: Elmos )

ENGINEERINGNET.BE - Uit cijfers van sectorfederatie voor technologie Agoria blijkt dat inmiddels 27% van de bedrijven aangeeft dat ze moeilijkheden ondervinden bij het aanwerven van ICT-personeel. Ook het Belgisch ICT-consultancybedrijf Elmos beaamt dit.

Liesbeth Debruyn, CEO van Elmos: “De vraag naar ICT-specialisten zal alleen maar groter worden. Aan ons dus om een oplossing te vinden voor de schaarste op de arbeidsmarkt. Vinden we onze informatici niet op de arbeidsmarkt of in scholen dan leiden we ze gewoon zelf op.”

De vacaturemarkt piekte volgens de VDAB in 2017 opnieuw naar een recordhoogte met ruim 258.000 vacatures. Bovendien valt de groei van de beroepsbevolking stil. Volgens het Federaal Planbureau zullen we vanaf 2019 zelfs geconfronteerd met een daling van de bevolking op arbeidsleeftijd van gemiddeld 3.000 personen per jaar.

De Vlaamse arbeidsmarkt zal de komende jaren te kampen krijgt met een nooit eerder gezien niveau van krapte. De grote uitdaging zal zijn om de vraag en het aanbod op elkaar af te stemmen.

Een krappe arbeidsmarkt zet een rem op de groei van bedrijven. Voor informatici geldt die krapte al veel langer. Toch slaagt Elmos erin om te groeien. Door haar consultants zelf op te leiden en in de watten te leggen. Het bedrijf heeft een sterke no-nonsensehouding en investeert in de groei en kennis van zijn werknemers.

Dat no-nonsensebeleid leverde in 2017 een groei van 8,75% op ten opzichte van 2016. Het is het zevende opeenvolgende groei-jaar van het bedrijf.