Elia breidt belang in Duitse transmissienetbeheerder 50Hertz uit

Elia System Operator wil een extra participatie van 20% te verwerven in Eurogrid International (Eurogrid), de holdingmaatschappij boven de Duitse TNB 50Hertz Transmission (50Hertz).

Trefwoorden: #50Hertz, #Duitsland, #Elia, #Transmissienetbeheerder

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia System Operator )

ENGINEERINGNET.BE - Na deze transactie zal Elia 80% bezitten van Eurogrid en versterkt hiermee zijn positie als toonaangevende trans­missie­net­be­heerder (TNB) in Europa.

Ook zal Elia groep, met de Belgische en Duitse TNB's als twee filialen, op die manier sterker worden en de energietransitie in Europa en in beide landen kunnen ondersteunen.

Na de transactie, zal het zowel in Duitsland als in België sterk blijven inzetten op de volledige realisatie van de CAPEX-investeringsplannen, goed voor 2,3 miljard euro in België en 3,3 miljard euro in Duitsland in de komende 5 jaar.

Elia heeft beslist om haar voorkooprecht uit te oefenen, nadat het Australische infrastructuurfonds IFM Investors op 2 februari het bedrijf in kennis had gesteld van haar intentie om de helft van haar participatie van 40% in Eurogrid te verkopen. Na de transactie zal Elia 80% bezitten van Eurogrid en zal IFM de resterende 20% aanhouden.

De transactieprijs bedraagt 976,5 miljoen euro en zal volledig worden gefinancierd via de uitgifte van 70% hybride leningen en 30% obligatieleningen. De afronding van de transactie moet nog worden goedgekeurd door de betrokken autoriteiten. Dit zal naar verwachting plaatsvinden in het tweede trimester van 2018.