UZ Gent implanteert met succes bionisch oog

Dr. Fanny Nerinckx, oogarts en netvlieschirurg in het UZ Gent, en haar team hebben een patiënt met een erfelijke oogziekte behandeld met een implantaat op het netvlies (bionisch oog).

Trefwoorden: #Argu II, #bionisch oog, #blind, #Fanny Nerinckx, #implantaat, #netvlies, #UZ Gent

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Retinitis pigmentosa (RP) is een zeldzame erfelijke oogaandoening die voorkomt bij 1 op de 3.000 Belgen.

Dr. Nerinckx: ‘Het is een aandoening waarbij lichtgevoelige cellen aan de binnenkant van het oog degenereren. Het zicht gaat stilaan achteruit tot uiteindelijk vaak volledige blindheid volgt.’

Het implantaat of bionisch oog werd ontwikkeld door Second Sight Medical Products en kreeg de naam Argus II Retinal Prosthesis System.

De behandeling herstelt niet het normale zicht, maar vervangt gedeeltelijk de functie van het netvlies door een systeem met minicamera, zakcomputer en implantaat. Dit systeem laat de patiënt zien op een kunstmatige manier. Voor de toepassing van dit systeem is het cruciaal dat de patiënt ooit kon zien.

Nerinckx: ‘Na een succesvolle operatie in januari is het nu belangrijk dat de patiënt een intense revalidatie krijgt. Tijdens de revalidatie in het UZ Gent leert de patiënt de beelden van de camera interpreteren en koppelen aan beelden die ze ooit al heeft gezien. Je kan het vergelijken met het leren van een nieuwe taal, maar dan met beelden. De eerste resultaten van de behandeling zijn positief. De patiënt is goed hersteld en kan stap voor stap beter waarnemen.’

Meer dan 250 personen in landen zoals Italië, VK, Duitsland, Frankrijk en VS gingen de patiënt in het UZ Gent al voor. De dienst Oogheelkunde van het UZ Gent is als referentiecentrum voor zeldzame oogziekten, netvlieschirurgie en visuele revalidatie de eerste dienst die dit systeem implanteerde in België.


(bron en foto: UZ Gent)