UHasselt-onderzoekster Evi Dons wint Prijs Rudi Verheyen

Evi Dons kreeg de award voor haar analyse van de individuele blootstelling aan luchtvervuiling. De Prijs Rudi Verheyen wordt ingericht door Vlaams minister Joke Schauvliege en UAntwerpen.

Trefwoorden: #award, #black carbon monitor, #Evi Dons, #luchtkwaliteit, #luchtvervuiling, #Prijs Rudi Verheyen, #UAntwerpen, #UHasselt

Lees verder

Nieuws

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - FWO-postdoc Evi Dons (intussen verbonden aan het CMK) bestudeerde voor haar doctoraat aan IMOB/UHasselt de persoonsgebonden blootstelling aan luchtpolluenten en ontwikkelde nieuwe draagbare meettoestellen en beleidsondersteunende modellen.

De nieuwe meetmethoden worden toegepast voor de polluent black carbon (BC), een component van fijnstof die in Vlaanderen vooral afkomstig is van het verkeer.

Dons: “Ik ontdekte dat vooral de tijd die je in het verkeer doorbrengt, een belangrijke bijdrage levert aan de dosis luchtvervuiling die je op een dag binnenkrijgt. Daardoor kan ook het verschil in blootstelling tussen mensen die op hetzelfde adres wonen oplopen tot 30%.”

De jury prees de internationale uitstraling van het interdisciplinaire onderzoek: “Het inzetten van nieuwe mobiele technologieën om persoonlijke blootstelling aan lucht-pollutie in kaart te brengen, vindt weerklank bij wetenschappers in binnen- en buitenland.”

De grensverleggende methode wordt toegepast in diverse onderzoeken van de Vlaamse overheid en wordt in epidemiologische studies als the way forward omschreven. De studie droeg onder meer bij tot de versnelde plaatsing van black carbon monitors door de Vlaamse Milieumaatschappij, speelde een rol in de herziening van de normen voor luchtkwaliteit en wordt aangewend voor educatieve doeleinden.

De prijs is vernoemd naar de in 2014 overleden prof. dr. Rudi Verheyen (UAntwerpen) die mee de krijtlijnen uitzette voor het natuur- en milieubeleid in Vlaanderen. Met zijn onderzoek reikte hij nieuwe gegevens en inzichten.

Met het prijzengeld van 10.000 euro wil Evi Dons een nieuwe app Health-e-move ontwikkelen voor het individueel meten van de luchtkwaliteit.


Dit jaar kreeg de organisatie ook de financiële steun van VITO.