Een filmpje maken in je bedrijf?

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Bezoekers aan je bedrijf kunnen o zo makkelijk een filmpje maken en het daarna ook nog op internet zetten.

Trefwoorden: #juridisch advies, #Solange Tastenoye

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Maar mag ‘heimelijk’ filmen in onze wetgeving? En hoe beoordeelt de rechter dat in de praktijk?

In je privéleven of in je woning mag je doen wat je wil! Zo stelt onze wetgeving dat iedereen recht heeft op eerbiediging van zijn privéleven en van zijn gezinsleven, behoudens in de gevallen en onder de voorwaarden door de wet bepaald. Wil je een foto nemen van iemand, dan mag je dat niet doen zonder diens toestemming te vragen!

Iemands foto mag ook niet publiekelijk gebruikt worden zonder eerst zijn of haar toestemming te vragen. Die toestemming van de betrokkene mag mondeling. Toch is het raadzaam, wil je later problemen vermijden, dat je een schriftelijke toestemming vraagt en krijgt.

Heimelijk filmen in je bedrijf !
Het gebeurt wel vaker: in een bedrijf worden heimelijk beelden gemaakt of er wordt een wegpiraat gefilmd met een smartphone of een dashboardcamera. De vraag die zich stelt: mag dat? Hebben deze beelden ook bewijswaarde in een rechtszaak ?

Wat betreft het maken van beelden, valt men meestal onder de regels van de zogenaamde “Camerawet”. Deze wet bepaalt dat je verplicht bent om het gebruik van een camera en het maken van beelden aan te geven aan de Privacycommissie. Bovendien ben je ertoe gehouden om mensen mee te delen dat ze gefilmd worden. Door het aanbrengen van een pictogram.

Hou je je niet aan deze voorwaarden, dan KAN het zijn dat een rechter in de praktijk deze beelden niet als bewijs zal toelaten ! Maar … er zijn ook rechters die er anders over beslissen en die stellen dat ze de beelden toch aanvaarden als bewijs, zelfs al werden de voorwaarden die de Camerawet voorlegt, niet gerespecteerd. Het is dus altijd afwachten hoe de rechters dit in de praktijk zullen beoordelen.

Opgepast
Werkgevers die hun personeel filmen, moeten dit meedelen aan het personeel. Maar stel nu dat u gewoon met uw smartphone een gebeurtenis filmt. Een smartphone is niet hetzelfde als een camera die u aan uw bedrijf of woning aanbrengt. Dit betekent dat, volgens bepaalde rechters, een smartphone NIET onder de regels van de Camerawet valt ! Zij menen dat hier de gefilmde mensen niet hoeven op de hoogte te zijn van het feit dat ze gefilmd worden.

Maar plaats je deze film op het Internet, dan ga je te ver en pleeg je wél een inbreuk op de Privacywet. Je kan die beelden echter rechtstreeks overhandigen aan de politie. We stellen vast dat mensen in de praktijk vaak beelden of een filmpje plaatsen op Facebook of Instagram of zo, maar dat is dus eigenlijk uit den boze.

Uit de praktijk
We weten het allemaal: de wet is één ding maar de rechtspraak (de beslissingen van rechters) is een andere zaak. Rechters spraken zich al meermaals uit over zaken waar men op een stiekeme manier een bedrijf binnen ging en er foto’s of een filmpje maakte.

Tijdens dergelijke zaken doet de verdedigende partij een beroep op het hierboven aangehaalde wettelijk principe, dat iedereen recht heeft op eerbiediging van zijn privéleven en op de Privacywet. Het is dan aan de rechter om deze argumenten al dan niet aan te nemen.

Enige tijd geleden sprak een rechter zich uit over een dergelijke zaak. Hij meende dat het heimelijk maken van beelden in een bedrijf om er bepaalde praktijken mee aan het licht te brengen, wel degelijk een inbreuk was op de Privacywet en dat deze beelden dan ook niet konden gebruikt worden als bewijsvoering in deze zaak!

Opmerking
We maken er onze lezers attent op dat vanaf 25 mei 2018 de zogenaamde “General Data Protection Regulation” (GDPR - in het Nederlands de Algemene Verordening Gegevensbescherming of AGV) van kracht wordt. Deze Europese regelgeving beschermt de persoonlijke data van elke burger in Europa.


Door Solange Tastenoye, zelfstandige juriste