• 02/02/2012
  • |     BB

James Dyson Award daagt jonge ingenieurs uit tot creativiteit

Internationale prijs daagt jonge designers en ingenieurs uit om te durven, inventief te zijn, anders te denken.

Trefwoorden: #designer, #dyson foundation, #ingenieur, #james dyson award, #prijs, #technologie

Lees verder

research

( Foto: Dyson Foundation )

ENGINEERINGNET -- Inschrijven (in het Nederlands) voor de award kan vanaf nu tot 2 augustus 2012. Dat laat de James Dyson Foundation weten.

De prijs doet doet beroep op jonge designers en ingenieurs om te durven, inventief te zijn, anders te denken en zichzelf uit te dagen. De opdracht: ontwikkel een uitvinding die een probleem oplost.

De winnaar ontvangt een geldprijs van £10 000 en krijgt de kans om zijn of haar uitvinding te ontwikkelen. Een bijkomende £10 000 gaat naar het departement van de universiteit van de desbetreffende student.

James Dyson: “Jonge mensen hebben een onbezoedelde kijk op de wereld. Ik daag de deelnemers uit om groots te denken en de award als een springplank voor hun idee te gebruiken.”

De winnaar van vorig jaar, Edward Linacre, van de Swinburne University of Technology in Melbourne, vond de Airdrop uit, een ingenieus toestel dat grote problemen veroorzaakt door droogte kan aanpakken. Airdrop is een goedkope en eenvoudige te installeren oplossing -met eigen aandrijving- voor het telen van gewassen in zeer droge gebieden.

De Airdrop is geïnspireerd op de Namib woestijnkever, een ingenieuze diersoort die in één van de droogste gebieden op aarde leeft. Met ongeveer 8 cm³ regen per jaar, kan de kever enkel overleven op ochtenddauw, die hij in de vroege ochtend verzamelt op de hydrophylische huid op zijn rug.

Airdrop leent dit concept, uitgaande van het principe dat zelfs de droogste lucht watermolecules bevat die eruit kunnen gehaald worden door de temperatuur van de lucht te verlagen tot deze condenseert. Het pompt lucht door een netwerk van ondergrondse leidingen, om de lucht af te koelen tot het water condenseert. Op die manier wordt water rechtstreeks afgeleverd aan de wortels van de planten.

Er wordt per land een winnaar gekozen. Die kan deelnemen aan de internationale competitie. Voor België was dan in 2011 bijvoorbeeld Jolien De Ville van de Artesis Hogeschool Antwerpen.

Zij ontwierp een kussen dat een oplossing biedt voor slapeloosheid door een traag ademhalingspatroon te simuleren.


ACHTERGROND
Deelnemers wordt gevraagd om videomateriaal, beelden en schetsen in te dienen via een website, samen met een beschrijving van hun inspiratie en designproces.

Wie kan er deelnemen? Elke student industrieel ontwerpen, productontwikkeling, industrieel ingenieur of burgerlijk ingenieur van een hogeschool of universiteit (of niet langer dan 4 jaar afgestudeerd) die studeren of studeerden in Australië, Oostenrijk, België, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Ierland, Japan, Maleisië, Nederland, Nieuw- Zeeland, Rusland, Singapore, Spanje, Zwitserland, VK en VS.

Website: www.jamesdysonaward.org
Facebook: www.facebook.com/jamesdysonfoundation