Belgische primeur: eerste biopropaan geleverd aan Primagaz Benelux

555 ton biopropaan werd per binnenschip geleverd bij Primagaz Benelux in Tessenderlo. Het biopropaan wordt geproduceerd door Neste Biofuels raffinaderij in de haven van Rotterdam.

Trefwoorden: #biopropaan, #CO2, #CO2-uitstoot, #Neste Biofuels raffinaderij, #Primagaz Benelux

Lees verder

Techniek

( Foto: Primagaz Benelux )

ENGINEERINGNET.BE - Met deze hoeveelheid gas kan leverancier Primagaz 650 huishoudens gedurende een jaar voorzien van energie.

Gebruik van biopropaan leidt tot 80% minder CO2-uitstoot dan gebruik van conventioneel propaan. Biopropaan wordt onder meer geproduceerd uit dierlijk en visrestvetafval uit de voedingsindustrie en hernieuwbare plantaardige oliën.

“België kampt met een probleem op het vlak van luchtkwaliteit”, klinkt het bij Eelco de Graaf, CEO van Primagaz Benelux. “De Europese Commissie kijkt erg kritisch naar ons land omdat er te veel fijnstof in de lucht hangt. Deze luchtvervuiling is mede het gevolg van de verbranding van hout, houtpellets, steenkool en stookolie. Deze laatste wordt in België trouwens nog zeer frequent gebruikt vergeleken met andere Europese landen."

"Deze vormen van energie moeten op termijn verdwijnen", stelt De Graaf. "De verbranding van propaan en biopropaan stoot immers beduidend minder fijnstof uit als stookolie en steenkool. Het verschil inzake fijnstof is nog veel groter in vergelijking met houtkachels.”

De meeste Europese landen gaan het engagement aan om tegen 2050 geen fossiele brandstoffen meer op de markt te brengen en volledig over te stappen op hernieuwbare energie. Naast de Benelux zal biopropaan ook beschikbaar zijn in een aantal andere landen zoals Groot-Brittannië, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Duitsland en Ierland.

“Biopropaan biedt (consumenten en) bedrijven de mogelijkheid om hun CO2-uitstoot en fijnstof drastisch te verlagen zonder aanpassing aan de huidige installaties”, vervolgt woordvoerder van Primagaz Marjan Horemans. “Bovendien is het een uitstekend alternatief voor huishoudens en/of bedrijven die niet aangesloten kunnen worden op het aardgasnetwerk.”

“Het verdelen van biopropaan is een logische stap in ons engagement om onze CO2-emissie terug te dringen. Tegen 2040 moeten al onze energieproducten uit hernieuwbare energiebronnen afkomstig zijn”, besluit CEO Eelco de Graaf.