Jaarcijfers 2017 bewijzen het: VIB blijft wereldtop

VIB heeft wereldvermaarde onderzoekers in huis, die interdisciplinair samenwerken om een aantal uitdagingen aan te pakken. Met hun jaarverslag 2017 kunnen ze uitstekende cijfers voorleggen.

Trefwoorden: #EU-LIFE, #onderzoek, #onderzoeksinstelling, #VIB, #wereldtop

Lees verder

Techniek

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - In acht thematische onderzoekscentra zorgt de onderzoeksinstelling voor kennisbundeling, die op zijn beurt leidt tot inspirerende samenwerkingsverbanden tussen wetenschappers binnen het centrum en met collega-onderzoekers aan andere universiteiten.

Deze proactieve aanpak van technologietransfer stimuleert hun onderzoekers om hun onderzoeksresultaten om te zetten in concrete ‘producten’ die op de markt kunnen worden gebracht.

VIB streeft ernaar om tot de wereldtop te horen in de disciplines van de levenswetenschappen waarin het actief is. Daarvoor trekt het wereldwijd de beste wetenschappers aan en biedt het zijn onderzoekers toegang tot disruptieve technologieën en goed uitgeruste laboratoria.

De onderzoeksinstelling is een van de stichtende leden van EU-LIFE, een alliantie van Europese toponderzoekscentra in de levenswetenschappen. EU-LIFE nam het voorbije jaar diverse maatregelen om te wegen op het Europese wetenschapsbeleid, om vakbekwaamheid en bewustzijn te vergroten en om wetenschappelijke samenwerkingsverbanden te bevorderen.

Een van de belangrijkste verwezenlijkingen van de alliantie in 2017 is de standpuntnota over FP9, waarin de topprioriteiten voor het volgende kaderprogramma voor onderzoek en innovatie vastlegt werden.

VIB-onderzoekers spelen in de hoogste divisie van hun discipline (kankerbiologie, hersenonderzoek, onderzoek naar ontstekingen en infecties, plantensysteembiologie, medische biotechnologie, structuurbiologie en microbiologie). Hun wetenschappelijk onderzoek wordt voortdurend getoetst aan het werk van toonaangevende experts in uiteenlopende subdomeinen in instituten voor biowetenschappen overal ter wereld.

Revolutionaire bevindingen zijn echter alleen zinvol als ze verder ontwikkeld worden en zich ook vertalen naar concrete toepassingen. Ook op dat gebied kende was 2017 een bijzonder productief jaar.

Verder evolueren technologieën voortdurend en kunnen ook de onderzoeksmethoden niet achterblijven. Daarom investeert VIB sterk in zijn Tech Watch-programma en ultramoderne Kernfaciliteiten.