Niet-recyclebaar plastic omzetten in brandstof

Het Nederlandse bedrijf Bin2Barrel start met de bouw van een eerste fabriek in de Amsterdamse haven en heeft plannen om naar de gehele Benelux en Duitsland uit te breiden.

Trefwoorden: #Amsterdamse haven, #Benelux, #Bin2Barrel, #brandstof, #CO2 uitstoot, #diesel, #Duitsland, #EN590, #fabriek, #nafta, #niet-recyclebaar plastic, #post-consumer-plastics, #ultra low sulphur diesel

Lees verder

Techniek

( Foto: Bin2Barrel )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe fabriek gaat ongeveer 35.000 ton niet-recyclebaar plastic omzetten in ruim 30 miljoen liter brandstof voor de transportsector. De brandstof is van dieselkwaliteit: “ultra low sulphur diesel” (EN590).

Het is de eerste keer dat deze nieuwe technologie commercieel wordt ingezet. Met de bouw van deze fabriek is een investering gemoeid van om en bij de 28 miljoen euro.

De brandstof, die Bin2Barrel produceert op basis van het niet-recyclebare plastic, geeft bij verbranding in motoren bijna 2,5 keer meer energetisch rendement dan bij directe verbranding van het plastic in een afvalverbrander. Deze manier levert 33% energetisch rendement op.

Het bedrijf richt zich in eerste instantie op verkoop van hun duurzame diesel aan de scheepvaart. Doordat er geen nieuwe fossiele brandstof hoeft te worden gewonnen, wordt per jaar ongeveer 57.000 ton minder CO2 uitgestoten.

Het bedrijf wil niet-recycleerbaar plastic ook chemisch gaan recyclen, om hieruit chemicaliën te winnen, zoals nafta. Daar zijn bijvoorbeeld weer nieuwe kunststoffen van te maken.

De fabriek zal vanaf eind 2018 operationeel zijn. Bin2Barrel wil in totaal vier fabrieken in de Amsterdamse haven bouwen maar heeft ook plannen om ook uit te breiden naar de gehele Benelux en Duitsland.

In Europa komt er jaarlijks ongeveer 25 miljoen ton ‘post-consumer-plastics’ beschikbaar. Daarnaast is er een vergelijkbare hoeveelheid industrieel kunststof afval.