Inhuldiging grootschalig Europees batterijproject op Terhills-site

Er zijn 140 batterijen ingeschakeld in de primaire reserve van Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, die samen een 18-MW-batterij vormen tegen onevenwichten op het net.

Trefwoorden: #18-MW-batterij, #balancering, #batterijen, #Elia, #Europees batterijproject, #hoogspanningsnet, #LRM, #REstore, #Terhills-site, #Tesla

Lees verder

Nieuws

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Tesla is de leverancier van deze 140 batterijen, die officieel zijn ingeschakeld in de primaire reserve van Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet. De 18-MW-batterij wordt door REstore slim gecombineerd met andere industriële verbruikers in een grote virtuele centrale van 30 à 40 MW om onevenwichten op het elektriciteitsnet te vermijden.

Dit biedt een duurzaam alternatief voor het inschakelen van gascentrales voor de balancering van het net. De energie die in de batterijen wordt opgeslagen is gegarandeerd afkomstig van zonne- en windenergie.

“Deze 18 MW-Tesla batterij is momenteel een van de grootste batterijen in Europa die deelneemt aan de primaire reserve”, zegt Jan-Willem Rombouts, co-CEO van REstore. “REstore’s energietechnologie combineert in real-time flexibiliteit afkomstig van industriële verbruikers met deze batterij. Die slimme combinatie zorgt voor een maximalisatie van de waarde voor de deelnemende partijen en verhoogt de betrouwbaarheid.”

De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM is de investeerder achter het energieproject en bundelde de krachten met REstore. De batterijen staan op de KMO-zone van Terhills in Dilsen-Stokkem en gaan gepaard met een investering van 11 miljoen euro.

LRM heeft als opdracht om de voormalige mijnsite van Eisden met haar unieke industriële erfgoed om te vormen tot een bovenregionale toeristische bestemming. In een tweede fase zal een deel van de batterijcapaciteit dienen om het Terhills vakantieresort van duurzame energie te voorzien.

Dit vakantiepark zal op termijn draaien op gelijkstroom in plaats van wisselstroom wat gangbaar is. Er komen twee grote velden met zonnepanelen op de Terhills site, zowel op het land als op het water.

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op en die zal rechtstreeks en zonder omvormer bruikbaar zijn in het resort. In het vakantiepark zal je voor huishoudtoestellen en het opladen van je gsm dus geen transformators nodig hebben. Zonder omvorming is er minder energieverlies.


Op de foto (inzet):
Evan Rice (Tesla), Jan Willem Rombouts (Restore), Bart Tommelein (Vlaams Minister), Stijn Bijnens (LRM).