Antwerp Space stuurt LaRa naar Mars

ESA / PRODEX en Antwerp Space hebben een industrieel contract getekend voor LaRa (Lander Radioscience), een 'martiaans' instrument aan boord ExoMars 2020.

Trefwoorden: #Antwerp Space, #ESA, #instrumenten, #Lander Radioscience, #LaRa, #Mars, #meetinstrument, #PRODEX, #ruimtevaart

Lees verder

research

( Foto: © Antwerp Space )

ENGINEERINGNET.BE - Deze overeenkomst is de laatste stap voor het vervaardigen van het vluchtmodel.

LaRa wordt het allereerste Belgische instrument dat op het oppervlak van Mars zal landen. Dankzij de radiozender en ontvanger die Mars en de aarde met elkaar verbinden, zullen de wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België de rotatie en de inwendige structuur van Mars bestuderen.

Dit instrument zal deel uitmaken van het platform van ExoMars 2020, een gezamenlijke missie van het Russische Ruimtevaartagentschap Roscosmos en ESA.

Een team van de UCL (Université catholique de Louvain) is eveneens bij het project betrokken en werkt in het bijzonder aan het ontwerp van de antennes van het instrument.


België, en het Federale Wetenschapsbeleid (BELSPO) in het bijzonder, financiert de ontwikkeling en de productie van LaRa met behulp van het ESA PRODEX-programma (programma voor de ontwikkeling van wetenschappelijke experimenten).

Op de foto:
Het instrument LaRa bestaat uit drie antennes (rechts) en een elektronicabox (links) die onderling verbonden zijn. De twee kleine antennes worden gebruikt om radiosignalen van Mars naar de Aarde te zenden, de grootste antenne ontvangt radiosignalen van de Aarde.