International Car Operators realiseert mega-terminal in Zeebrugge

Het bedrijf breidt hun Bastenaken auto terminal in de haven van Zeebrugge uit met 54 hectare en verbindt deze met de Hanze terminal. Dit brengt de totale oppervlakte op ruim 200 hectare.

Trefwoorden: #Bastenaken, #Hanze, #International Car Operators, #NYK Group, #Svein Steimler, #terminal, #Zeebrugge

Lees verder

Techniek

( Foto: ICO )

ENGINEERINGNET.BE - International Car Operators (ICO) kan in de toekomstige terminal zestien schepen gelijktijdig afhandelen, wat deze terminal tot de grootste terminal van zijn soort in Europa maakt. Een groot deel van de Europese import van Toyota wordt hier bijvoorbeeld afgehandeld.

Door de verbinding tussen de Bastenaken en de Hanze terminal, kan het goederentransport en ander verkeer voortaan via één toegang de nieuwe terminal binnenkomen en verlaten. Deze nieuw te bouwen toegangspoort komt aan de A11 te liggen.

Svein Steimler, voorzitter van ICO en topman van de Europese tak van de NYK Group, stelt dat het complex de status krijgt van ‘flagship terminal’. ICO beheert in Zeebrugge nog een derde terminal aan het Noordelijk Insteekdok, die 78 hectare groot is.

Vorig jaar realiseerde het bedrijf ook al een uitbreiding met 30 hectare. Dit omdat het volume van geïmporteerde en geëxporteerde auto's nog steeds toeneemt. Zeebrugge is de grootste haven in Europa waar het gaat om de in- en uitvoer van auto's. In 2017 betrof dit 2,8 miljoen auto's.

ICO is een van de drie bedrijven die auto terminals exploiteert in de haven. De verwachting is dat de vraag in de Scandinavische markt naar auto's in de komende drie tot vijf jaar verder sterk zal groeien.

De nieuwe terminal wordt voorzien van twaalf windturbines. De daarmee opgewekte elektra gaat naar een aanzienlijk aantal laadstations voor elektrische auto's die op de terminal staan. Ook gaat ICO zelf gebruik maken van elektrisch aangedreven materiaal.

Verder kunnen de schepen aan de kade gebruik maken van de duurzame elektra, zodat ze hun motoren kunnen uitzetten tijdens het laden en lossen en hun verdere verblijf in de haven.