VUB-rectoraatsgebouw krijgt eigen ontworpen windturbines op dak

Deze week plaatsen studenten Industrieel Ingenieur van de VUB tijdelijk windturbines op het dak van het beschermde rectoraatsgebouw. Ze willen fondsen werven voor de verhuis van hun FabLab.

Trefwoorden: #FabLab, #opleidingen, #rectoraatsgebouw, #VUB, #win-windturbineproject, #windturbine

Lees verder

opleiding

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - De windturbines op het dak van het rectoraatsgebouw zijn het werk van studenten uit de tweede bachelor Industriële ingenieurswetenschappen.

Ze illustreren de unieke hands-on mentaliteit van de opleiding Industriële wetenschappen van de VUB, waarbij de theorie uit de colleges meteen in praktijk wordt gebracht.

De turbines zijn door de studenten ontworpen in het FabLab van de universiteit, een van de grootste in België. In oktober 2017 kregen ze de opdracht om de turbines te bouwen. In april 2018 gebeurde de finale check van hun ontwerpen. Daaruit werden er enkele gekozen om op het dak te staan van het rectoraatsgebouw.

Met het opmerkelijke ‘win-windturbineproject’ wil de VUB Foundation fondsen werven voor de verhuizing van het FabLab. Dat bevindt zich nu nog op de Nijverheidskaai in Anderlecht, maar komt in de nabije toekomst naar Usquare.brussels, op de plaats van de voormalige rijkswachtkazernes in Etterbeek.

De turbines zijn een tekenend voorbeeld van de hoge en toekomstgerichte standaard van de projecten die de studenten Industriële ingenieurswetenschappen uitwerken tijdens hun opleiding. Ze zijn ontworpen om zo performant mogelijk duurzame energie op te wekken en schakelen zich in in de omvorming van steden als Brussel naar smart cities.

De windturbines zullen slechts een week lang op het dak van het rectoraatsgebouw prijken.


Video: meer info over het ‘win-windturbineproject’