Imec lanceert AR/VR-bril met oog-tracking technologie

Imec demonstreert op het Imec Technology Forum in Antwerpen een nieuwe draadloze technologie, die op basis van elektro-oculografie (EOG) zeer nauwkeurig oogbewegingen kan meten.

Trefwoorden: #alzheimer, #augmented reality, #bril, #elektro-oculografie, #EOG, #imec, #nanotechnologie, #parkinson, #virtual reality

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - De technologie is geïntegreerd in een standaard bril en verbetert de gebruikerservaring in augmented en virtual reality toepassingen. De oog-tracking bril zal ook ingezet worden in klinisch onderzoek naar de vroegtijdige diagnose van ziektes als Alzheimer en Parkinson.

Bestaande AR- en VR-brillen met oog-tracking capaciteiten maken gebruik van camera’s waardoor ze vaak duur en omvangrijk zijn. Ze zijn ook niet in staat om hele snelle oogbewegingen waar te nemen. De huidige brillen zijn ook niet energiezuinig waardoor grote batterijen nodig zijn.

De oog-tracking bril van imec telt slechts vijf kleine polymeer-elektrodes die op een standaard brilmontuur gemonteerd zijn. Deze elektrodes detecteren de oogbewegingen zonder dat de drager hier iets van merkt.

De gebruiker kan zo met enkel oogbewegingen door computermenu’s en andere interfaces navigeren. Een geavanceerd algoritme vertaalt de oogbewegingen in virtuele opdrachten: met zijdelingse oogbewegingen kan je ‘swipen’, terwijl het knipperen met de ogen een voorwaartse beweging maakt.

Deze bril kan tot 256 oogbewegingen per seconde detecteren, dat is twee keer sneller dan bestaande VR-brillen. Door gebruik te maken van Bluetooth draadloze communicatie verbruikt de bril minder energie waardoor er slechts een kleine batterij nodig is, die samen met de elektronica in het montuur verwerkt is.

Het meten en analyseren van gedetailleerde oogbewegingen wordt al veelvuldig gebruikt in onderzoek naar neurologische aandoeningen. Zo blijkt uit wetenschappelijke literatuur dat een EOG de vroegtijdige detectie van afwijkingen in oogbewegingen bij neurodegeneratieve ziektes zoals Parkinson en Alzheimer mogelijk maakt.

Imec wil zijn technologie dan ook inzetten in klinisch onderzoek voor zowel de vroegtijdige detectie van neurodegeneratieve ziektes, als voor het monitoren van het ziekteproces.


Het compact en ergonomische ontwerp van de EOG-bril is ontwikkeld in samenwerking met GBO, een industrieel designbureau gevestigd in Antwerpen. Datwyler Group, gevestigd in Altdorf, Zwitserland heeft samen met imec de polymeer-elektrodes voor de bril ontwikkeld.