Vier Belgische finalisten voor Wetenschapstalent-award 2018

Er maken dit jaar vier Belgen en één Nederlander kans op de titel van New Scientist Wetenschapstalent 2018, waarbij de winnaar 2.500 euro ontvangt.

Trefwoorden: #Damya Laoui, #Hannelore Bové, #Marjolein Vanoppen, #Michiel Dusselier, #New Scientist Wetenschapstalent 2018, #Rathenau Instituut, #Tim Baarslag, #Utrecht

Lees verder

research

( Foto: New Scientist )

ENGINEERINGNET.BE - Er werden ruim vijftig kandidaten voorgedragen voor de Wetenschapstalent-award door Nederlandse en Vlaamse universiteiten en kennisinstellingen.

De jury beoordeelde de inzendingen op wetenschappelijke impact, maatschappelijke impact, originaliteit van het onderzoek en de mate van publiekscommunicatie. Het juryoordeel en de publieke stemronde telden even zwaar mee in de totstandkoming van de top vijf.

Op 31 mei wordt de winnaar van de verkiezing bekendgemaakt in het Tivoli Vredenburg in Utrecht (Nederland). De winnaar krijgt 2.500 euro, mede mogelijk gemaakt door het Nederlandse Rathenau Instituut.


De vijf finalisten zijn:

 1. Tim Baarslag (Centrum Wiskunde & Informatica, Amsterdam)
  Baarslag ontwikkelt onderhandelalgoritmen die mensen kunnen bijstaan bij het maken van moeilijke beslissingen, zoals de aankoopprijs van een huis of de verdeling van een erfenis.
 2. Hannelore Bové (Universiteit Hasselt)
  Bové ontwikkelde een techniek waarmee het mogelijk is giftige roetdeeltjes uit de lucht op te sporen in mensen. De techniek bestaat uit het afvuren van laserpulsen op bijvoorbeeld bloed of urine, waarna de roetdeeltjes zich gedragen als kleine lampjes en oplichten.
 3. Michiel Dusselier (Katholieke Universiteit Leuven)
  Dusselier ontdekte een nieuwe manier om biologisch afbreekbaar bioplastic te maken, door gebruikmaking van een stofje dat chemische reacties beïnvloedt. Hierdoor ontstaat bij de productie van plastic heel weinig afval.
 4. Damya Laoui (Vrije Universiteit Brussel)
  Laoui wil patiënten een vaccin kunnen geven van hun eigen kanker dat beschermt tegen uitzaaiingen van de tumor. Hiervoor gebruikt ze een bepaald type cellen van het immuunsysteem.
 5. Marjolein Vanoppen (Universiteit Gent)
  Veilig drinkwater winnen wordt op veel plekken in de wereld steeds moeilijker. Maar zeewaterontzouting kost veel energie. Vanoppen heeft een nieuwe, energiezuinige techniek voor zeewaterontzouting ontwikkeld die betaalbaar is.