Ophalingscampagne radioactieve bronnen van start gegaan

Radioactieve bronnen worden voor vele industriële toepassingen gebruikt. Het FANC besliste dat het gebruik van Americium-241 bronnen in België voor deze toepassingen verboden wordt.

Trefwoorden: #Americium-241, #Belgoprocess, #CILVA-installatie, #FANC, #NIRAS, #radioactieve bronnen, #radioactiviteit

Lees verder

Nieuws

( Foto: destinacigdem / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - Voor het gebruik van Americium-241 bronnen in industriële toepassingen, zoals het meten van de vulhoogte in tanks, controle van dikte van plaatstaal,…., bestaan tegenwoordig minder risicovolle alternatieven.

Een deel van deze Americium-241 bronnen bevatten echter een hoge activiteit waardoor het transport niet meer mogelijk is met de verpakkingen die de transportfirma’s ter beschikking hebben.

Daarom heeft NIRAS en FANC aan Belgoprocess gevraagd om een oplossing te ontwikkelen. Deze laatste heeft vervolgens een veiligheidsdossier opgemaakt om aan te tonen dat deze bronnen op een veilige manier kunnen worden getransporteerd met een bestaande transportcontainer.

Het FANC keurde dit dossier goed en deze container mag gebruikt worden voor het transport van de Americium-241 bronnen.

Belgoprocess is samen met Controlatom en NIRAS op de eerste 4 sites in West-Vlaanderen ter plaatse gegaan om de bronnen te controleren en een voorverpakking uit te voeren. In de komende weken zal dit ook gebeuren op de andere sites in België waar soortgelijke bronnen staan gestockeerd.

In de volgende fase worden de bronnen met de transportcontainer van Belgoprocess opgehaald. De bronnen worden afgevoerd naar de CILVA-installatie waar ze op een veilige manier worden verwerkt.


De CILVA-installatie is de centrale verwerkingsinstallatie voor laagradioactief afval op site 1 van Belgoprocess en omvat naast een verbrandingsinstallatie ook nog een supercompactor en een cementeerinstallatie.