Zal aankoopproces tegen 2021 automatisch verlopen ?

Uit recent onderzoek van Manutan blijkt dat er de komende jaren een verandering in het bestelproces plaats zal vinden. Meestal zal tegen dan de aankoop automatisch gebeuren.

Trefwoorden: #aankoopproces, #aankopen, #aankoper, #bestellen, #ERP, #Manutan, #webshop

Lees verder

Nieuws

( Foto: Manutan )

ENGINEERINGNET.BE - Drie jaar geleden bestelde nog maar 9% van de aankopers automatisch, nu is dat al 19% en in 2021 zal dat 37% zijn. Uit het onderzoek blijkt dat vooral aankopers die meer dan 5 uur per week aan het bestelproces besteden automatisch bestellen als het meest ideaal zien.

Peter Paul van Hoegee, Manager Customer Solutions Benelux bij Manutan: “Per e-mail en online bestellen op webshops zal afnemen, en dat betekent dat leveranciers verder zullen moeten digitaliseren om hun klanten vast te houden. En dat ze bijvoorbeeld een directe koppeling met het ERP systeem zullen moeten gaan aanbieden.”

Uit het onderzoek blijkt nog dat over drie jaar online bestellen bij gespecialiseerde B2B webshops nog maar 13% van de bestellingen uit zal maken. Dit wordt met 20% gevolgd door bestellen per e-mail en 37% zal voor automatisch bestellen kiezen.

Een geoptimaliseerd relevant aanbod, voorraadbeheer, facturatie en budgetbewaking in één systeem is dus de toekomst. Essentieel is dan de directe koppeling met het ERP systeem van de klant, ongeacht met welk systeem die klant werkt.

72% van de ondervraagden geeft daarnaast ook nog aan dat ze verwachten dat over drie jaar het aantal bestellingen per jaar gelijk zal blijven of zal toenemen. En bijna 75% geeft aan dat ook het aantal te bestellen producten per jaar niet zal afnemen.


De onderzoek werd uitgevoerd onder 359 werknemers die besteller zijn en/of verantwoordelijk voor de aankoop van bedrijfsbenodigdheden in de branches industrie, bouw, logistiek & transport en dienstverlening.