• 06/02/2012

Groen gas krijgt dezelfde geur als aardgas voor een veilig gebruik

Ook groen gas kan voortaan op een juiste manier worden voorzien van een alarmerende gasgeur, nodig om groen gas veilig te gebruiken.

Trefwoorden: #gasgeur, #groen gas, #odorisatie

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Ook groen gas kan voortaan op een juiste manier worden voorzien van een alarmerende gasgeur. Dat is nodig om groen gas veilig te kunnen gebruiken, net zoals het bekende aardgas.

Als je voor groen gas odorisatiesystemen gebruikt die geschikt zijn voor aardgas treden grote fluctuaties op in de odorisatiegraad, mede omdat bij de productie van groen gas zeer lage debieten in verhouding tot de debieten van aardgas worden gehaald. Dit is aangetoond door op een tweetal locaties de odorantconcentratie over een langere periode te monitoren. Het gevolg hiervan is dat het gas niet aan de gestelde specificaties voldoet en niet geschikt is voor injectie in het aardgasnet.

KEMA, actief met advisering, testen en certificeren binnen de gehele energiewaardeketen, heeft evenwel een odorisatiesysteem ontwikkeld en gebouwd om zeer lage gasdebieten te kunnen odoriseren.

Het odorisatiesysteem is op twee praktijklocaties gevalideerd. Voorts is op het laboratorium van KEMA de invloed van een sterk fluctuerend debiet op de mate van odorisatie bepaald.

Op basis hiervan is over de inzetbaarheid van het door KEMA ontworpen odorisatiesysteem geconcludeerd dat het systeem zeer nauwkeurig odoriseert bij zowel lage als hoge debieten.

Tevens is de reactietijd van het systeem op een verandering in debiet zeer snel, waardoor sterk variërende debieten toch nauwkeurig kunnen worden geodoriseerd.

Meer hierover vindt u in dit onderzoeksrapport : Odorisatie van lage gasdebieten.pdf


(KV) (foto KEMA)