• 06/02/2012
  • |     BB

Ingenieurs en chirurgen plaatsen kaakimplantaat in titanium

Team van ingenieurs en chirurgen onder supervisie van Belgische Prof. Dr. Jules Poukens van Universiteit Hasselt plaatst patiëntspecifiek titanium-implantaat bij oudere patiënt.

Trefwoorden: #3d print, #additief, #additieve fabricage, #implantaat, #layerwise, #materialise, #medisch, #melotte, #onderzoek, #ontwikkeling, #Poukens, #prothese, #prototype

Lees verder

research

( Foto: LayerWise )

ENGINEERINGNET -- Een gezamenlijk project van partners uit de Belgische en Nederlandse academische wereld en de medische industrie heeft geleid tot de succesvolle inplanting van een volledig onderkaakreconstructie-implantaat in titanium.

Het unieke schuilt in de productiemethode van het implantaat via Selective Laser Melting, een vorm van digitale productie.

In tegenstelling tot klassieke implantaten en protheses, waarbij materiaal wordt weggehaald om de juiste vorm te krijgen, is dit onderkaakreconstructie-implantaat laagje voor laagje opgebouwd via een hoogpreciese laser. Die verhit de titanium poederdeeltjes selectief, die vervolgens snel en volledig smelten en hechten aan de vorige metaallaag zonder lijm of bindvloeistof.

Deze methode – Rapid Prototyping, 3D-printing of Additieve Fabricage genoemd - is niet nieuw, maar de toepassingen ervan zijn zo spectaculair dat ze steeds vaker de media halen.

En niet te vergeten: België is op het vlak van digitale productie verwend: er zijn niet minder dan 3 fabrikagecentra actief - die van LayerWise, Melotte en Materialise - waaronder het grootste van Europa.

In dit geval is de eer aan fabricant LayerWise. Die gebruikte titanium als grondstof voor het implantaat, en wist de volledige prothese, inclusief de gewrichtsdelen, als één geheel te fabriceren.

Prof. Dr. Jules Poukens van de Universiteit Hasselt: “De nieuwe behandelingsmethode is een wereldpremière omdat het gaat over het eerste patiënt-specifiek implantaat ter vervanging van een hele onderkaak. Het implantaat integreert meerdere functies, waaronder kuiltjes die het oppervlak vergroten, holtes die de spierhechting bevorderen, en sleuven die onderkaakzenuwen geleiden. Bovendien is het implantaat voorzien om later dentale implantaatbruggen- en/of steegconstructies rechtstreeks te kunnen bevestigen.


ACHTERGROND
De nieuwe methode werd ontwikkeld door de Biomed onderzoeksgroep van de Universiteit Hasselt (B) in samenwerking met ingenieurs van de Xios Hogeschool (B), Xilloc Medical BV (NL) en de Universiteit Leuven en maxillofaciale chirurgen van het Orbis Medisch Centrum Sittard-Geleen (NL). LayerWise NV (B) produceerde de implantaatstructuur, die voorzien werd door een biokeramische laag door Cam Bioceramics BV (NL).

VIDEO