VIB lanceert ‘Grand Challenges’-programma

Het doel van dit gloednieuwe programma is de maatschappelijke impact van het VIB-onderzoek vergroten. VIB-onderzoekers zullen er o.m. samenwerken met onderzoekers in niet-VIB-disciplines.

Trefwoorden: #Grand Challenges-programma, #immuunsysteem, #kanker, #klinisch onderzoek, #onderzoek, #onderzoeksprogramma, #VIB

Lees verder

Nieuws

( Foto: lculig / 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Concreet zal er via de eerste editie van dit programma een substantiële financiering gaan naar drie geselecteerde projecten, die op korte termijn een directe meerwaarde voor burger en patiënt kunnen opleveren.

De focus van deze projecten ligt respectievelijk op een snellere diagnose van leverproblemen, bestrijding van kanker met het eigen immuunsysteem en een betere detectie van primaire immuunziekten.

Dr. Jo Bury, algemeen directeur van VIB: “VIB vertaalt al meer dan 20 jaar wetenschappelijke inzichten naar praktische oplossingen voor consumenten en patiënten. Maar met dit programma gaan we een stap verder. We steken de koppen bijeen en werken met experten in andere disciplines samen. Door die wisselwerking kunnen we concrete antwoorden bieden op grote maatschappelijke uitdagingen.”

Aan elk project wordt bovendien een valorisatiestrategie gekoppeld. Die moet ervoor zorgen dat de wetenschappelijke resultaten uit de geselecteerde projecten efficiënt vertaald worden naar de praktijk.

Via nieuwe oproepen beoogt VIB met het GC-programma een maximaal bereik. Er werd reeds een volgende oproep voor bijkomende onderzoeksprojecten gelanceerd met kans op financiering vanaf 2019.


Dit zijn de drie pioniersprojecten uit het Grand Challenges-programma:

  1. Snellere diagnose van leverproblemen
    Prof. Nico Callewaert (VIB-UGent Centrum voor Medische Biotechnologie) wil een snellere detectie mogelijk maken en werkt daarvoor samen met clinici van de universitaire ziekenhuizen in Gent, Antwerpen en Leuven.
  2. Kanker bestrijden met het eigen immuunsysteem
    Prof. Chris Marine (VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie) werkt samen met klinische experts van het UZ Leuven. Het team hoopt bij te dragen tot een betere behandeling van kanker, waarbij het immuunsysteem van de patiënt de tumor zelf bestrijdt.
  3. Zeldzame immuunziekten beter detecteren
    Het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek (Prof. Bart Lambrecht) en het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek willen nieuwe diagnosetools ontwikkelen. Ze doen dat in tandem met experts in het UZ Gent en UZ Leuven.