Ursula Bassler nieuwe voorzitter CERN-raad

De CERN-raad meldt dat dr. Ursula Bassler hun nieuwe voorzitter wordt. Op 1 januari 2019 neemt zij het voorzitterschap van Sijbrand de Jong over, die drie jaar voorzitter was.

Trefwoorden: #CERN, #LHC, #Ursula Bassler, #voorzitter

Lees verder

HR

( Foto: CERN )

ENGINEERINGNET.BE - Ursula Bassler is momenteel adjunct-directeur van het Franse Nationale Instituut voor Nucleaire en Deeltjesfysica (IN2P3 - CNRS).

Na haar doctoraat aan de Pierre en Marie Curie Universiteit in Parijs, dat ze in 1993 voltooide, ging ze werken bij het LPHNE Laboratorium voor Nucleaire en Hoge-energie Fysica in Parijs, waar ze de structuur van het proton bestudeerde als lid van het H1-experiment bij HERA, de unieke elektron-proton-collider bij DESY in Hamburg, Duitsland.

In 1998 vervoegde ze het DØ-experiment bij de Tevatron-collider in Fermilab in de Verenigde Staten, waar ze werkte aan de DØ-calorimeter, ontworpen om deeltjesenergieën met hoge precisie te meten en bij te dragen tot een beter begrip van de eigenschappen van het topquark-deeltje.

Tussen 2007 en 2013 was zij hoofd van de afdeling deeltjesfysica aan het Instituut voor Onderzoek naar de fundamentele wetten van het universum bij de Franse Alternative Energy and Atomic Energy Commission (CEA) in Saclay, Frankrijk.

Binnen het directoraat IN2P3 was zij in het bijzonder betrokken bij de voorbereiding aan de detector-upgrades voor de LHC met hoge lichtsterkte. Zij maakte ook deel uit van verschillende nationale en internationale commissies.