ESA en Verhaert brengen ondernemers dichter bij ruimtetechnologie

Onder de naam ESA Space Solutions Belgium bundelen techbedrijven hun activiteiten voor technologietransfer en business incubatie om het Belgische ruimtevaart-ecosysteem te ondersteunen.

Trefwoorden: #accelertor, #ESA, #ESA Space Solutions Belgium, #Galaxia Space Innovation, #imec.istart, #incubator, #ruimtevaart, #ruimtevaartechnologie, #technologietransfer, #Verhaert

Lees verder

Techniek

( Foto: ESA Space Solutions Belgium )

ENGINEERINGNET.BE - Verhaert, imec.istart en Galaxia Space Innovation bundelen hun activiteiten om de ruimtevaart en andere sectoren dichterbij elkaar te brengen. ESA Space Solutions Belgium maakt de brug tussen technologietransfer en business incubatie.

Koen Verhaert, CEO van Verhaert Masters in Innovation: “Om succesvol te zijn in technologietransfer en incubatie, is er meer nodig dan alleen coaching. Productontwikkeling is een essentieel element in het proces om succesvolle innovaties te creëren. ESA Space Solutions Belgium biedt ondersteuning aan ondernemers met innovatieve ideeën over het gebruik van ruimtevaarttechnologie en/of know-how.”

Dit initiatief moet Belgische ondernemers een duwtje in de rug geven om te innoveren met ruimtevaarttechnologie. Bedrijven die ruimtevaarttechnologie of -kennis willen inzetten, krijgen tot 35.000 euro financiële ondersteuning om haalbaarheidstudies of demonstratieprojecten op te zetten. Daarnaast krijgen zij ook toegang tot de uitgebreide database van ESA patenten en technologieën.

Het Belgische ruimtevaartbeleid heeft steeds het belang van een brede valorisatie van ruimtevaarttechnologie ondersteund. Van zonnepanelen tot satellietnavigatie, verschillende technologische innovaties ontwikkeld voor de ruimtevaart bleken de sleutel tot succesvolle aardse toepassingen. Technologie en know-how uit de ruimtevaart bieden nog meer oplossingen voor allerlei maatschappelijke uitdagingen en technische vraagstukken.

Het incubatieprogramma is gericht naar start-ups die met ruimtevaarttechnologie aan nieuwe oplossingen werken (space spin-out) of een toepassing in de ruimtevaart zien voor hun eigen technologie (space spin-in). Galaxia Space Innovation en imec.istart begeleiden start-ups bij de ontwikkeling van pril idee tot volledig business model.

In Wallonië wordt samengewerkt met Galaxia Space Innovation, het regionale consortium van Skywin, Idelux, CSL en WSL. In Vlaanderen is er een samenwerking met imec.istart, het geprezen acceleratie- en incubatieprogramma van imec.


Tijdens het lanceringsevenement van vorige woensdag werden de eerste 3 start-ups van het incubatieprogramma bekendgemaakt:

  1. Veoware Space gebruikt hoge resolutie beelden van satellieten voor geografische informatieprojecten (GEOINT).
  2. Heart Kinetics ontwikkelde een instrument om nauwkeurig hartfuncties te monitoren op een niet-invasieve manier.
  3. Airshaper biedt een online platform om aerodynamica te beoordelen via een simulatie uitgevoerd op een cloud-gebaseerde windtunnelsoftware.

Geïnteresseerde Belgische start-ups kunnen zich via open calls kandidaat stellen om tot 50.000 euro financiering te ontvangen.