Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!”

De eerste aanwezigheid van Flanders Make op de Hannover Messe mag een succes genoemd worden. De stand en hun MAKE LAB, mobiel onderzoeks-laboratorium, werden continu bezocht.

Trefwoorden: #Dirk Torfs, #Flanders Make, #Hannover Messe, #maakindustrie, #Make Lab

Lees verder

Columns

( Foto: Flanders Make )

ENGINEERINGNET.BE - “Het duidt aan dat de resultaten die we toonden en technologische oplossingen die we meebrachten, relevant zijn - zelfs in een internationale context”, aldus Dirk Torfs, CEO van Flanders Make.

“We focussen in ons onderzoek heel sterk op de digitale transformatie van de industrie. Slimme, geconnecteerde fabrieken zijn van fundamenteel belang: ze laten toe sneller en beter te produceren, kosten te besparen en sterk gepersonaliseerde producten aan te bieden. Dat is de sleutel om productie in Vlaanderen te houden, en zelfs terug naar hier te halen uit lageloonlanden.

Een dergelijk, wendbaar productie-apparaat creëren, kan echter alleen maar als er volop ingezet wordt op productie-innovatie. Productie-gerelateerd onderzoek is daarom van fundamenteel belang, naast product-gerelateerd onderzoek. Hoogtechnologische, slimme producten moeten immers ook produceerbaar zijn, met machines die energiezuiniger zijn, minder onderhoud vereisen, of sneller aanpasbaar zijn naar productvarianten.

De technologie die daarvoor nodig is - slimme algoritmes, artificiële intelligentie, robots – zet de menselijke operator centraal. Zoals Dr. Jochen Köckler, voorzitter van de raad van bestuur van Deutsche Messe zelf aangaf na Hannover Messe, technologie dient niet om te wedijveren met de mens maar om deze te ondersteunen. Dat thema kwam duidelijk terug bij alle exposanten en wij waren daar geen uitzondering op.”

Eerste internationale optreden van het MAKE LAB
De blikvanger op onze stand was een virtual reality-opstelling met een cobot – of collaboratieve robot. Je kon samen met een virtuele cobot de kwaliteit van lijmnaden op een fysieke motorkap controleren. Die combinatie maakt de set-up uiterst geschikt als ontdekkingstool voor ontwerpers van werkomgevingen en voor ingenieurs, en als validatietool om de eventuele fysieke/cognitieve belasting van de mens-robotsamenwerking op de operator te meten.

Daarnaast stelden we voor de eerste keer op een internationale beurs ons MAKE LAB voor. Dat is een mobiel onderzoekslaboratorium waarmee we nieuwe technologieën letterlijk tot bij de bedrijven brengen, om zo innovatie te stimuleren. We focussen er sterk op werken in een moderne productie-omgeving, met smart wearables, robots, augmented reality training en zo meer.

“Het is geen toeval dat we net die technologieën voorstelden. We hebben in Vlaanderen een enorm potentieel van hoogopgeleide kenniswerkers enerzijds en een duidelijke stimulans van de overheid om te innoveren anderzijds. Tegelijk hebben we te kampen met een hoge loonkost en een vergrijzende bevolking. De human-centered approach zoals die getoond werd op Hannover Messe, is daarom niet alleen de beste maar ook de enige weg vooruit om de digitale transformatie binnen onze bedrijven succesvol op de rails te zetten.”

Ecosysteem (Open) innovatie als sleutel tot succes
“Vlaanderen mag gerust trots zijn op haar industrie. Er zijn tal van mooie voorbeelden van bedrijven die vroeg op de kar gesprongen zijn en in een razendsnel tempo uitgegroeid zijn tot modelfabrieken. Maar het gaat niet alleen om de uitschieters. Uit een studie die we vorig jaar deden met PwC kwam naar voor dat de overgrote meerderheid sowieso klaar is om te investeren in digitale technologieën.

We merken ook dat meer en meer bedrijven het belang van open innovatie daarbij inzien. Wij helpen bedrijven door ze samen te brengen in een ecosysteem en over bedrijfsmuren heen aan oplossingen te werken voor gedeelde technologische uitdagingen. We creëren zo ecosystemen voor innovatie waarin we zelf actief deelnemen via onderzoek. Zo stomen we hen klaar voor de toekomst.”


Dirk Torfs is CEO van Flanders Make, het onderzoekscentrum voor de Vlaamse maakindustrie.