Studenten laten een Toyota autonoom rijden met hun GSM

Vier studenten van de Thomas More Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver kregen van Toyota Belgium een RAV4 Hybrid in bruikleen voor hun bachelorproef.

Trefwoorden: #autonoom rijden. GSM, #bachelorproef, #RAV4 HYBRID, #Sint-Katelijne-Waver, #studenten, #Thomas More Campus De Nayer, #Toyota Belgium

Lees verder

Opleiding

( Foto: screen YouTube - Thomas More Campus De Nayer )

ENGINEERINGNET.BE - De studenten, waarvan er drie autotechnologie studeren en eentje de richting elektronica-ICT volgt, bogen zich over de vraag hoe ze een wagen autonoom kunnen laten rijden. Ze zijn erin geslaagd om een GSM om te toveren tot het brein van de auto.

In elke wagen zit een reeks sensoren die constant data produceren, zoals over de snelheid, de rem- en stuurhandelingen en de positie van het stuur. Combineer die wettelijk bepaalde data (de On-board diagnostics, ofwel OBD) met de camerabeelden van een GSM en je hebt genoeg om een wagen autonoom te laten rijden.

“Wij plaatsten een GSM achter de voorruit van de wagen en vertrokken van een Opensourcesoftware, die we op het Internet vonden”, zegt Jonathan Matthyssen, een van de studenten die aan deze bachelorproef heeft gewerkt.

“We pasten de software aan, voegden er hardware aan toe en daarmee konden we de data uit de auto combineren met de camerabeelden van de GSM," aldus Matthyssen. "Die gecombineerde informatie werd terug naar de auto gestuurd onder de vorm van opdrachten, zoals vertragen, het stuur naar links draaien en remmen.”

Het resultaat is een auto die conditioneel autonoom rijdt en daarmee level 3-4 van het autonoom rijden haalt. Met het systeem (hardware en software) dat de studenten samen met hun docenten Mark Pecqueur (autotechnologie) en Wim Dams (elektronica-ICT) op punt stelden, kan al wie een dergelijke auto bezit zijn wagen conditioneel autonoom laten rijden.

“Onze studenten bewijzen hiermee dat het niet heel moeilijk is om een wagen conditioneel autonoom te laten rijden”, aldus Pecqueur, “Vergeet niet dat er niet gesleuteld werd aan de wagen zelf. Een GSM, de juiste soft- en hardware en je bent vertrokken.”


Video: