Maxi onderstation voor Duits offshore windpark verlaat Hobokense werf

Het grootste onderstation dat ooit gebouwd werd op de werf van ENGIE Fabricom in Hoboken vertrok gisteren naar zijn eindbestemming, ongeveer 98 kilometer voor de Duitse kust.

Trefwoorden: #CG, #CO2-uitstoot, #elektriciteit, #ENGIE Fabricom, #groene stroom, #Hohe See, #Noordzee, #offshore onderstation, #Smulders, #windpark

Lees verder

Nieuws

( Foto: ENGIE )

ENGINEERINGNET.BE - Het consortium van ENGIE Fabricom, Smulders en CG haalde in december 2015 het contract binnen voor het ontwerp, de levering en de installatie van een offshore onderstation voor EnBW Energie Baden-Württemberg (EnBW).

Gisterenavond vertrok het onderstation naar zijn bestemming. Met een lengte van 55 meter, een hoogte van 30 meter, een gewicht van 4.100 ton, 3 transformatoren en 3 stroomcompensatiespoelen is dit het grootste onderstation dat ooit gebouwd werd op de werf in Hoboken.

Het windpark Hohe See ligt in de Noordzee, op 98 km van de Duitse kust, en bestaat uit 71 turbines die elk een capaciteit van 7 MW hebben. Het park zal naar schatting 2 miljard kWh hernieuwbare elektriciteit per jaar produceren en de jaarlijkse CO2-uitstoot met 1,5 miljoen ton verminderen.

Voor de bouw van het offshore onderstation was ENGIE Fabricom verantwoordelijk voor de engineering, de inkoop, de constructie en de inbedrijfstelling van de topside van het onderstation, in het bijzonder de laagspanningsinstallaties. Het bedrijf was ook belast met het offshore transport en de offshore installatie.

Smulders heeft de stalen constructie van de topside en de jackets gemonteerd. CG zorgde voor het ontwerp, de bouw, de installatie en de inbedrijfstelling van de hoog- en middenspanningsuitrusting en voor de controle- en beveiligingssystemen van het platform.

Het onderstation wordt rechtstreeks van Hoboken naar zijn eindbestemming verscheept, waar het volgende week op de jacketfundering geïnstalleerd zal worden.