P2A gaat groene energieproductie in Brussel aanzwengelen

Start-up Power2Apartments heeft Brussel als pilootstad uitgekozen om groene energie ook voor bewoners van appartementen toegankelijk te maken. Brussel produceert nog te weinig groene stroom.

Trefwoorden: #appartementen, #Brussel, #groene stroom, #huurkoop, #start-up, #Start It@KBC, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: temis / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - In Vlaanderen zijn zonnepanelen op grote schaal doorgebroken en hebben momenteel een totaal PV-vermogen van bijna 2.500 MWp.

In Brussel is dat slechts 60 MWp. Een belangrijke verklaring ligt in het groot aantal appartementsgebouwen in een grootstad als Brussel.

Frank Tribout, oprichter van Power2Apartments (P2A): “De installatie van zonnepanelen in appartementsgebouwen is complexer en duurder dan op het dak van een woning. Bovendien telt één appartementsgebouw vaak heel wat verschillende eigenaars, die niet zo gemakkelijk een grote beslissing nemen. Niet alle eigenaars beschikken trouwens over voldoende budget.”

Dankzij P2A kunnen verenigingen van eigenaars samen een huurkoop aangaan. Dat betekent niet alleen dat ze de installatiekosten van de zonnepanelen delen, maar ook dat ze die niet in één keer moeten ophoesten.

De eigenaars spreiden de kosten van de investering en huren de zonnepanelen eerst. Na tien jaar huren, worden ze zelf volledig eigenaar van de installatie.

De start-up kiest Brussel als pilootstad, omdat de stad heel veel appartementsgebouwen telt, maar ook omdat ze volop inzet op groene energie en zonnepanelen.

Het Brussels Gewest wil de productie van hernieuwbare energie tussen 2013 en 2020 verdubbelen, en het aantal zonnepanelen in dezelfde periode verdrievoudigen.