100ste Belgische CNG-station ingehuldigd

Gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid van Vlaams-Brabant Tie Roefs en Leuvens Schepen voor Leefmilieu Mohamed Ridouani openden samen het nieuwe CNG-station in Heverlee.

Trefwoorden: #aardgas, #CNG, #CO2-uitstoot, #Colruyt, #DATS24, #gas.be, #NOx, #tankstation

Lees verder

nieuws

( Foto: DATS24 )

ENGINEERINGNET.BE - Op 7 jaar tijd heeft CNG of aardgas een duidelijke plaats veroverd als meest logische alternatief voor diesel of benzine. Het gros van de CNG-stations situeert zich in Vlaanderen.

Onder impuls van DATS 24, de gasfederatie (gas.be) en distributienetbeheerders zoals Ores is Wallonië wel aan een inhaalbeweging begonnen.

DATS 24 wil dit jaar nog eens op 15 bijkomende locaties een CNG-station plaatsen. Zo kan later dit jaar ook CNG getankt worden in Wetteren, Basecles, Eupen, Erpe-Mere-, Ieper, Sint-Truiden, Hechtel-Eksel, Wommelgem en Knokke.

De brandstoffenleverancier van Colruyt Group heeft daarnaast verschillende vergunningsaanvragen ingediend bij de bevoegde instanties om zijn CNG-netwerk verder te kunnen uitbreiden langs de belangrijkste wegen in Wallonië.

Tegen 2020 zou het aantal CNG-stations in België moeten oplopen tot 170. Ook in Europa is CNG aan een steile opmars bezig, met ambitieuze uitbreidingsplannen in onder meer Frankrijk, Spanje, Nederland, Duitsland en Italië.

Juan Vazquez, algemeen directeur van sectorfederatie Gas.be: “Rijden op aardas is vandaag het meest waardig alternatief voor vervuilende diesel- en benzinewagens. Ze stoten tot 31% minder CO2 uit en verminderen de uitstoot van fijn stof en NOx met zo’n 75%.”

Alternatieve voertuigen zoals hybride wagens, elektrische wagens en dus ook CNG-wagens zijn aan een sterke opmars bezig. Eind april 2018 reden volgens de FOD Mobiliteit zo’n 81.704 hybride voertuigen op de Belgische wegen, 10.960 CNG-voertuigen en 9.422 elektrische voertuigen.


Van de 100 geïnstalleerde tankstations zijn er momenteel 60 bij DATS24 en de overige 40 worden verdeeld over de andere merken.