Kamp C koopt supersnelle 3D-printer

Eind 2018 zullen Vlaamse bouwbedrijven kunnen experimenteren met 3D-printen. Kamp C ging namelijk over tot de aankoop van een snelle 3D-printer van het Deense 3D Printhuset.

Trefwoorden: #3D printen, #3D Printhuset, #bouwsector, #Kamp C

Lees verder

Techniek

( Foto: Flam3D )

ENGINEERINGNET.BE - De printer die Kamp C aankocht, is een klassiek gantry-model, met een printkop die vrijelijk binnen de drie dimensies van een frame beweegt. De printer is maar liefst 11,4 bij 10 bij 10 meter groot en kan een gebouw printen dat maximaal 8,3 meter hoog, 9,5 meter breed en 6 meter diep is.

De machine is modulair opgebouwd: hij kan groter of kleiner gemaakt worden door in de hoogte, lengte en breedte verlengstukken (van 2,5 meter) toe te voegen. Die modulaire technologie is uniek binnen de wereld van het 3D-printen.

Henrik Lund-Nielsen, CEO van 3D Printhuset: “Het tempo van deze 3D-printer hangt nog steeds af van de snelheid waarmee het bouwmateriaal door de printer wordt ‘uitgespuwd’. Kamp C zal dus op zoek moeten gaan naar methodes om de materiaalsnelheid te optimaliseren.”

Met de aankoop van deze printer wordt de stap naar 3D-printen een pak kleiner voor Vlaamse bouwbedrijven. Hiermee kunnen bedrijven tot op de millimeter bepalen hoe ze hun gebouw willen construeren. Bovendien biedt een 3D-printer veel meer vormvrijheid aan architecten.

Omdat het om een geautomatiseerd proces gaat, schieten ook de productiviteit en efficiëntie de hoogte in. Daar komt nog bij dat een 3D-printer voor veiligere en betere werkomstandigheden zorgt. Voor bouwbedrijven is de tijd die ze kunnen uitsparen met een 3D-printer natuurlijk een van de belangrijkste voordelen.

Bovendien kan een 3D-printer de ecologische voetafdruk van de bouwindustrie verkleinen. Met dit systeem gebruik je enkel het materiaal dat je echt nodig hebt, geen materiaalverspilling meer dus.

Daarnaast wordt ook volop geëxperimenteerd met nieuwe en vaak gerecycleerde materialen.