• 08/02/2012

Groep T hogeschool zoekt eindgebruikers voor robotproject

Ingenieurshogeschool Groep T is op zoek naar bedrijven die als eindgebruiker willen deelnemen aan een Tetra-project over robotcontrollers.

Trefwoorden: #abb, #groep t, #Kuka, #onderzoek, #ontwikkeling, #research, #robot, #robotica, #Staubli, #tetra

Lees verder

Techniek

( Foto: ABB )

ENGINEERINGNET.BE -- De ingenieurshogeschool Groep T zoekt kandidaten om aan een Tetra-vervolgproject over robotica deel te nemen. Bedoeling is de mogelijkheden van de nieuwste generatie industriële robotcontrollers in kaart te brengen.

De school stelt vast dat de mogelijkheden van sensoren zoals krachtsensoren, camerasystemen en 3D- scanners vandaag onderbenut zijn. Een van de redenen daarvoor is de complexiteit van de integratie van dergelijke sensoren met de courant beschikbare robotcontrollers.

Verschillende robotfabrikanten (Kuka, Staubli, ABB, ...) beschikken nu echter over vernieuwde robotcontrollers die, naast eenvoudige en snelle aansturing, ook de integratie van een reeks onafhankelijke sensoren ondersteunen.

De aansturing van met die controllers uitgeruste robots kan bovendien gebeuren via een open software-omgeving (zoals Orocos), waarbij robotkinematica en laag niveau positiecontrole vanaf een externe pc worden uitgevoerd.

De combinatie van deze open software-omgeving en de nieuwe generatie van robotcontrollers maakt het mogelijk om in real time (1-4 msec) sensoren uit te lezen en de robot aan te sturen.

Dit schept de mogelijkheid om vanuit het oogpunt van veiligheid, mens/robot-samenwerking of snelle 3D bin-picking, innovatieve automatiseringstoepassingen te ontwikkelen.

Concrete voorbeelden die al in het kader van eerdere onderzoeksprojecten werden behandeld zijn onder meer: in real time ontwijken van personen en objecten (door trajectherberekening) zodat de samenwerking tussen mens en robot kan toenemen, ‘groenere’ robottoepassingen door trajecten te optimaliseren naar bijvoorbeeld energieverbruik, enz.


(bron: Agoria)

ACHTERGROND
U wilt graag als eindgebruiker bij dit Tetra-project betrokken worden? Neem contact op met:
Peter Slaets, peter.slaets@groept.be, +32 (0)16 30 10 75 met de vermelding ‘Gelezen op Engineeringnet’.