Vacatures in chemie- en farmasector geraken niet ingevuld

De Vlaamse chemie- en farmabedrijven hebben 1.522 openstaande vacatures. Dat is bijna een verdubbeling tegenover vorig jaar. Bijna 40% van de vacatures staat open voor pas afgestudeerden.

Trefwoorden: #chemie, #chemiesector, #essenscia, #farmasector, #jobs, #opleiding, #pharma, #vacatures

Lees verder

Nieuws

( Foto: kadmy / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - 80% van de ondernemingen geeft echter ook aan dat het steeds moeilijker wordt om geschikt talent aan te trekken.

Hoewel de sector vorig jaar 3.500 nieuwe medewerkers heeft aangeworven, heeft zowat 30% van de bedrijven vacatures die al langer dan een jaar openstaan. Dat blijkt uit de jaarlijkse Jobbarometer van sectorfederatie essenscia vlaanderen.

Deze Jobbarometer is een jaarlijkse enquête naar tewerkstellings-trends bij ondernemingen uit de chemie-, kunststoffen- en farmasector. Aan de bevraging in mei en juni namen 144 sectorbedrijven deel.

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal vacatures in vergelijking met vorig jaar bijna verdubbeld is, van 801 tot 1.522 vacatures. Vooral in de farma-industrie zijn er heel wat jobs bijgekomen. In totaal is de sector in Vlaanderen goed voor ruim 60.000 directe en meer dan 100.000 indirecte jobs.

De zoektocht naar talent is een sectorbrede uitdaging, want liefst 88% van de ondervraagde bedrijven werft momenteel personeel aan. Vrijwel de helft van deze vacatures (47%) gaat om nieuwe jobs, de andere helft (53%) zijn vervangingsvacatures om de uitstroom van oudere werknemers op te vangen. Voor 37% van de vacatures is trouwens geen specifieke werkervaring vereist, wat duidelijk kansen biedt voor pas afgestudeerden.

Wat het opleidingsniveau betreft is ongeveer een derde van de jobs bestemd voor technisch TSO-talent, vooral uit de studierichting Chemische Procestechnieken. Deze opleiding, een van de pioniers in de praktijkgerichte onderwijsvorm duaal leren, is voor veel jongeren een springplank naar een job als procesoperator.

Het merendeel van de vacatures in de chemie- en farmasector mikt op hoogopgeleiden. Professionele bachelors (26%) zijn gegeerd voor technische functies in productie, onderhoud of labo’s.

Op masterniveau zijn vooral ingenieursprofielen erg in trek, voornamelijk industrieel, burgerlijk, farmaceutisch en bio-ingenieurs. Ook wetenschappelijke masters en doctors liggen goed in de markt.