Minder faillissementen in Vlaanderen en Wallonië

De nieuwe Graydon Barometer Faillissementen noteert 5.300 faillissementen in eerste helft 2018. Dat zijn er 7,7% minder dan vorig jaar. Het beste resultaat van de laatste 10 jaar.

Trefwoorden: #barometer, #economie, #faillissementen, #Graydon, #groei, #jobs

Lees verder

HR

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - In het eerste trimester van dit jaar was er nog een duidelijke stijging te zien van het aantal faillissementen, maar die trend heeft zich in de loop van het tweede trimester van 2018 gekeerd.

Deze daling over het eerste half jaar situeert zich vooral binnen het Vlaamse Gewest (2.522 uitspraken of -12,4%) en het Waalse gewest (1.239 uitspraken of -17,3%). Dat is voor beide gewesten het laagste cijfer van de afgelopen 10 jaar.

In het Brusselse Gewest is de trend van het eerste trimester echter niet gekeerd. Hier eindigt het eerste halfjaar van 2018 met een stijging van het aantal faillissementsuitspraken (1.519 uitspraken of +14,8%). In het Brusselse gewest noteert Graydon dan ook een absoluut hoogterecord.

Eric van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: “Bij toetsing van de faillissementen aan onze modellen die de kans op fraudegevoeligheid uitdrukken, blijkt dat de stijging een duidelijke populatie bedrijven bevat die onze modellen als ‘met verhoogde fraudegevoeligheid’ aanduiden.”

De horeca laat over de eerste jaarhelft van 2018 een daling zien van het aantal faillissementen. Gedurende de eerste zes maanden gingen er 937 horecazaken failliet. Dankzij deze daling staat de horeca in de eerste helft van 2018 niet langer op nummer één als het gaat om het aantal faillissementen.

De bouwnijverheid heeft sinds april 2018 deze koppositie overgenomen. In de bouw wordt een stijging genoteerd van het aantal faillissementen (+3,3%) naar 995 uitspraken in de eerste jaarhelft van 2018.