Miljarden investering in ethaankraker en propaandehydrogeneringsfabriek

De Britse chemiereus Ineos gaat 2,7 miljard euro investeren in verdere expansie, waarbij het bedrijf waarschijnlijk zal kiezen tussen Rotterdam en Antwerpen als vestigingslocatie.

Trefwoorden: #Antwerpen, #ethaankraker, #Ineos, #Jim Ratcliffe, #propaandehydrogeneringsfabriek, #Rotterdam, #schaliegas, #Verenigde Staten

Lees verder

Techniek

( Foto: Ineos )

ENGINEERINGNET.BE - Plan is om de ethaan­kraker en de pro­paan­dehy­drogene­rings­fabriek samen te bouwen, waarbij de voorkeur uitgaat naar een locatie aan de kust van Noordwest- Europa. Voor beide installaties gaat onder meer schaliegas uit de Verenigde Staten worden gebruikt.

Het zal de eerste nieuwe kraker zijn die in twee decennia in Europa wordt gebouwd. Ineos is van plan de kraker zo te construeren dat het een van de meest efficiënte van dit soort in de wereld wordt, en eveneens een van de meest milieuvriendelijke.

Een projectteam is aangesteld om verschillende vestigingslocaties te onderzoeken. Dit onderzoek moet binnen 12 maanden zijn afgerond. De verwachting is dat de bouw van beide installaties binnen vier jaar klaar zal zijn.

De nieuwe investering bouwt voort op al eerdere gedane investeringen van Ineos om schaliegas uit de Verenigde Staten te importeren naar Europa, aldus Jim Ratcliffe, oprichter en voorzitter van Ineos. Zo stak het bedrijf twee miljard dollar in acht speciale schepen om jaarlijks ruim 800.000 ton ethaangas bij -90 graden Celsius van de Verenigde Staten naar Europa te brengen.

De nieuwe investering wordt de grootste uit de geschiedenis van het bedrijf. Ratcliffe stelt dat dit de toekomst op de lange termijn van hun Europese chemische fabrieken veilig gaat stellen.

Het chemieconcern is momenteel de grootste afnemer van etheen en propeen in Europa, ondanks een eigen productie van bijna 4,5 miljoen ton aan deze grondstoffen. De toekomstige capaciteit van de nieuwe kraker is nog niet bekend gemaakt.

De pro­paan­dehy­drogene­rings­fabriek gaat 750.000 ton propaan per jaar omzetten in propeen.