Janssen Pharmaceutica en VIB gaan samenwerken

Janssen Pharmaceutica en VIB hebben een partnerschap rond single-cell technologieën ondertekend. Deze technologieën zullen onderzoek steeds meer naar een ander niveau tillen.

Trefwoorden: #accelerator, #Janssen Pharmaceutica, #onderzoek, #samenwerking, #single-cell technologie, #VIB

Lees verder

nieuws

( Foto: © VIB - Ine Dehandschutter )

ENGINEERINGNET.BE - VIB-wetenschappers hebben deze technologieën omarmd met belangrijke nieuwe doorbraken in onder meer hersen- en kankeronderzoek als resultaat.

Om de nieuwste en meest geschikte single-cell technologieën sneller bij onderzoekers te brengen, heeft het een nieuw initiatief gelanceerd: de Single Cell Accelerator. Janssen Pharmaceutica plugt als eerste bedrijf in op dit initiatief, en ondertekent een partnerschap met VIB om samen Single-cell projecten op te zetten.

Johan Cardoen (managing director VIB): “Dit partnerschap ondersteunt ons jarenlange streven om in te zetten op deze baanbrekende single-cell technologieën. We zijn er ook van overtuigd dat door onze krachten te bundelen met deze wereldspeler in geneesmiddelenontwikkeling, de hieruit voortvloeiende onderzoeksresultaten sneller en gerichter zullen kunnen leiden tot nieuwe en betere diagnostica en therapieën.”

Stef Heylen (Chief Operating Officer, Janssen R&D en managing director Janssen Pharmaceutica): “VIB-onderzoeksgroepen en Janssen R&D verkennen en evalueren nieuwe experimentele en computationele technieken om ons begrip van ziektes te verdiepen en nieuwe therapeutische mogelijkheden te bieden. Wij zullen binnen de Single Cell Accelerator nauw samenwerken in het veld van toegepaste en translationele single-cell biologie.”

Het merendeel van onze kennis over cellen, organen en organismen komt voort uit het bestuderen van groepjes cellen. Men gaat er dan gemakshalve van uit dat elke cel die tot een bepaald groepje (een subtype) behoort, identiek en homogeen is. Maar nu technologieën ons toelaten om op het niveau van één enkele cel onderzoek te doen, gaat een hele nieuwe wereld open.

Het is immers mogelijk om bijvoorbeeld die ene zieke of abnormale cel te bestuderen en te vergelijken met de andere cellen binnen dezelfde groep. Het feit dat we nu cel per cel kunnen onderzoeken levert ons veel bijkomende informatie over ziekte en andere biologische processen. Dit betekent niet alleen een revolutie in het onderzoek, maar zal ook leiden tot heel wat nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld in de geneeskunde.

Single-cell technologieën zijn niet meer weg te denken uit de VIB-labo’s. Maar om deze technologieën optimaal aan te bieden en in te zetten, heeft het Tech Watch team van VIB de Single Cell Accelerator gelanceerd.

Via dit initiatief zullen er onder begeleiding van een team single-cell experten significante investeringen gedaan worden om baanbrekende single-cell technologieën te evalueren, ontwikkelen en integreren.

De combinatie van deze single-cell platformen met gespecialiseerde data-analyse technieken en bijhorend expertise van de verschillende onderzoekscentra, zal het Single Cell Accelerator programma VIB en zijn partners toelaten om snel uit te munten in het single-cell domein.