GeoSea voltooit installatie ‘suction bucket jackets’ voor Duits windpark

Eind juli landde de laatste ‘suction bucket jacket’-fundering op de zeebodem van het Duitse offshore windturbinepark Borkum Riffgrund 2. Het einde van de installatie van 20 funderingen.

Trefwoorden: #Borkum Riffgrund, #DEME, #funderingen, #GeoSea, #groene stroom, #offshore windturbinepark, #suction bucket jackets, #windenergie, #windpark

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Borkum Riffgrund 2, eigendom van Ørsted en Global Infrastructure Partners, zal 56 Vestas-turbines van 8 MW en een totale capaciteit van 450 MW hebben.

Het werk van GeoSea (dochteronderneming van DEME) bestond uit het transport en de installatie van 20 suction bucket jackets, elk goed voor een gewicht van 950 ton en een hoogte van 58 m.

Het was de eerste keer dat Ørsted een dergelijk type fundering op zulke grote schaal gebruikte voor een van zijn windturbineparken. In 2014 werd de allereerste suction bucket jacket voor het windturbinepark Borkum Riffgrund 1 van Ørsted geïnstalleerd.

De structuur van de suction bucket wordt stevig verankerd in de zeebodem door vacuümdruk waardoor de noodzaak tot hameren verdwijnt en het lawaai tijdens de installatie sterk vermindert.

Nu dit project ten einde is gaat GeoSea 174 funderingen plaatsen voor het windturbinepark Hornsea Project One in het Verenigd Koninkrijk.