Derde proefboring diepe geothermie op Balmatt-site afgerond

Eind juli heeft Smet-Daldrup de derde boring in Mol-Donk succesvol afgerond. De put heeft een lengte van maar liefst 4.905 meter en is tot op een verticale diepte van 4.235 meter geboord.

Trefwoorden: #aardwarmte, #Balmatt-site, #diepe geothermie, #geothermie, #proefboring, #SCK, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Hierbij is een groot gedeelte geboord onder een hoek van 45°, waardoor het uiteinde van de boring zich onder Mol-Sluis bevindt.

De boring werd gestart in oktober 2018 en heeft in totaal 10 maanden geduurd. De laatste sectie werd afgewerkt in minder dan een maand tijd. Die sectie heeft de hele Kolenkalklaag doorboord en heeft helemaal onderaan bovendien 150 meter aan zandsteen aangeboord met een vermoedelijke ouderdom van 360 à 370 miljoen jaar (het einde van het Devoontijdperk).

De boortoren verhuist nu naar een andere boor-site, terwijl VITO-experten de resultaten van de puttesten verder zullen analyseren. Ze vergelijken de resultaten van de derde put met die van de twee eerste putten en met gekende geologische parameters.

De voornaamste activiteiten op de Balmatt-site richten zich voorts op het in werking stellen van de geothermiecentrale voor de warmtevoorziening van SCK-CEN, Belgoprocess en VITO vanaf komende winter. De inwerkstelling is voorzien voor de maand oktober.