Bouw windpark Norther van start gegaan

Begin deze week werd gestart met de bouw van het grootste Belgische offshore windpark (Norther). De Nederlandse firma Van Oord gaat de eerste funderingen in de zeebodem installeren.

Trefwoorden: #funderingen, #Noordzee, #Norther, #offshore windpark, #Van Oord, #windmolen, #windturbine, #Zeebrugge

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Oord )

ENGINEERINGNET.BE - Het Nederlandse waterbouwkundig bedrijf Van Oord transformeerde zijn offshore installatieschip om deze maand de eerste funderingen voor de windturbines in de zeebodem te kunnen plaatsen. In totaal zullen 45 funderingen geïnstalleerd worden.

De gemiddelde fundering voor een windturbine is tot wel 67 meter hoog en weegt gemiddeld 1.000 ton, de transformator weegt 2.500 ton. In totaal zal 46,5 miljoen kilo aan staal, goed voor een totale lengte van drie kilometer, de komende weken op zee worden geplaatst.

Het windpark ligt op 23 kilometer voor de kust van Zeebrugge en heeft een totale capaciteit van 370 megawatt, de grootste productiecapaciteit van alle Belgische windparken. Norther zal hiermee actief bijdragen aan de Belgische klimaatdoelstellingen voor 2020.


ACHTERGROND
Norther nv is de vennootschap (50% Elicio, 50% Boreas - een joint-venture tussen Eneco en Diamond Generating Europe) die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling, installatie en uitbating van het Norther Offshore windpark. De bedoeling is om operationeel te zijn in het derde kwartaal van 2019.