EIB Blockchain Challenge (+video)

Herontwerp de behandeling van schuldpapieren gebruikmakend van blockchain-technologie, was de opdracht van de hackathon die de Europese InvesteringsBank (EIB) vorige week organiseerde.

Trefwoorden: #Blockchain, #EIB, #EY, #fintech, #hackathon

Lees verder

Nieuws

( Foto: EIB )

ENGINEERINGNET.BE - Gedurende 48 uur stortten 56 codeerders uit 15 landen en verdeeld over 12 teams zich in Luxemburg op het oplossen van de uitdaging.

Het EY (Ernst & Young)-team haalde de 5.000 euro binnen die het EU-financieringsinstituut uitloofde en kreeg tegelijk een contract om zijn oplossing tot een ‘proof of concept’ uit te werken.

Het team gebruikte een combinatie van blockchain, robotica en artificial intelligence (AI) tools om het uitgifteproces te optimaliseren en het aantal interacties tussen de EIB en zijn tegenpartijen te minimaliseren terwijl ieder toch zijn eigen rol in het hele ecosysteem bleef spelen.

De hackathon was een première, niet alleen voor de EIB maar ook voor de vertegenwoordigers van de meer dan 20 financiële instellingen die parallel aan het event er hun jaarconferentie hielden rond… ‘blockchain’.

“De perfecte traceerbaarheid die het hart vormt van de blockchaintechnologie biedt financiële centra tal van mogelijkheden die de cryptomunten overstijgen,” zei Pierre Gramegna, de Luxemburgse Minister van Financiën, bij de start van het event.

“We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk en blockchain wordt een 'game changer'”, aldus EIB Vice-President Alexander Stubb. “De nieuwe perspectieven die de digitalisering en de Distributed Ledger technologie openen, moeten geëvalueerd worden en we moeten allen klaar zijn om ze te gebruiken (…)”

Tijdens de hackathon verstrekten de aanwezige bankiers, penningmeesters en advocaten expertenadvies omtrent de financiële processen aan de deelnemers, wat volgens de codeerders zelf cruciaal was voor het slagen van het event. Die laatsten registreerden zich via Telindus’ digital KYC portal voor een beveiligde connectiviteit.


Video: