Haven van Antwerpen test autonome peilboot (+video)

Het prototype ‘Echodrone’ moet de huidige operationele peilboot ‘Echo’ bijstaan bij het verrichten van dieptemetingen in de haven.

Trefwoorden: #boot, #dieptemeting, #dotOCean, #drone, #Echo, #Echodrone, #Haven van Antwerpen, #vaartuig

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - Havenbedrijf Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Eén van de taken van het Havenbedrijf is de inspectie en het onderhoud van de maritieme infrastructuur, waaronder de dokbodem.

Het laat regelmatig dieptemetingen uitvoeren. Zo kent het de eigenlijke waterdiepte aan de ligplaatsen van de schepen en kan het noodzakelijke baggerwerken inplannen om een veilige doorgang voor de scheepvaart te garanderen.

De ‘Echodrone’ is veel kleiner dan de Echo en volledig autonoom wat hem soepeler inzetbaar maakt, ook bij een drukkere haventrafiek. Deze ‘robot’ verzamelt in de cloud informatie die allerlei toestellen in de haven op het internet ter beschikking stellen.

Algoritmen ziften door die data heen, selecteren, vertalen en ballen die samen tot nuttige informatie. In tegenstelling tot andere autonome vaartuigen die op eigen sensoren navigeren, vaart de Echodrone op deze geverifieerde data. Deze cloud-gebaseerde technologie is ontwikkeld in een partnership van het Havenbedrijf en het Brugse dotOCean.

Wim Defevere, Senior technisch manager nautische toegang van het Havenbedrijf Antwerpen: “Na een uitgebreide testperiode, die momenteel bezig is, zal de Echodrone zijn thuisbasis vinden in het Deurganckdok, waar het volwaardig ingezet zal worden naast de Echo voor het autonoom peilen van beschikbare ligplaatsen aan drukbezette tijgebonden containerkaaien.”

Volgens Piet Opstaele, Innovation Enablement Manager van het Havenbedrijf Antwerpen, kan de Echodrone in de toekomst ook andere soorten metingen doen, zoals onder andere milieumetingen, inspectie van kaaimuren,… 


Video: