Hoogspanningsstation voor offshore windpark Norther vertrokken

Het offshore hoogspanningsstation (OHVS), gebouwd in Hoboken door consortium van ENGIE Fabricom, Smulders en CG, is onderweg naar naar het offshore windpark Norther.

Trefwoorden: #ENGIE, #ENGIE Fabricom, #Norther, #offshore hoogspanningsstation, #offshore windpark

Lees verder

Techniek

( Foto: ENGIE )

ENGINEERINGNET.BE - Een OHVS vormt de schakel tussen de individuele windturbines. Een hoogspanningsstations converteert de geproduceerde energie (33 kV) naar een spanning van 220 kV en transporteert ze via een exportkabel naar het transmissienetwerk op land.

Norther deed voor de bouw een beroep op twee zeer ervaren leveranciers, MHI Vestas Offshore Wind en Van Oord. Deze laatste verzorgt het design, de engineering, de levering en de ingebruikname van de fundamenten van de windturbines en de elektrische infrastructuur (OHVS en bekabeling) en zal verantwoordelijk zijn voor de transport van de windturbines. Van Oord schakelde op zijn beurt ENGIE Fabricom, Smulders en CG in.

ENGIE Fabricom was verantwoordelijk voor engineering, aankoop, bouw en ingebruikname van het station. Zij installeren de lagespanningsapparatuur en transporteren en installeren het station.

Met zijn 32 meter lang en 21 meter hoog, zijn 1.300 ton en zijn transformatiecapaciteit van 410 MV, is het OHVS-station van Norther het meest compacte offshore transformatorstation ooit gebouwd in Hoboken.

Smulders is verantwoordelijk voor de stalen structuur van het station en de fundamenten van het transitiestuk (TP). CG zorgde voor het design, de productie, de installatie en de ingebruikname van de systemen in hoog- en middelspanning, met name van de veiligheidssystemen en van de controle van het platform.


ACHTERGROND
Het offshore windpark, een project opgezet door Elicio, Eneco en Diamond Generating Europe, is het belangrijkste windpark langs de Belgische kust.

Het is gebouwd op 23 kilometer van de kust van Zeebrugge. Op jaarbasis zal het windpark 1,4 miljard kWh hernieuwbare energie produceren.