Primeur: studententeam streed met waterstof racewagen tegen benzineversies

Het Nederlandse studententeam Forze nam het onlangs tijdens de Supercar Challenge op tegen benzine racewagens en haalde als eerste waterstof raceauto ter wereld na 60 minuten de eindstreep.

Trefwoorden: #benzine racewagens, #Forze Hydrogen Electric Racing team, #Gijs Vermeij, #Supercar Challenge, #TU Delft, #waterstof raceauto

Lees verder

research

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - Tussen de andere benzine raceauto’s moest de Forze VIII laten zien wat ze waard is. Dankzij een geheel nieuw bodywork en nieuwe, grotere waterstoftanks ging de race op zaterdag beter dan de studenten hadden durven hopen.

Teammanager Gijs Vermeij: “Voor het eerst in de automotive geschiedenis heeft een waterstof raceauto een officiële race van 60 minuten tegen benzineauto’s uitgereden." Een heel jaar lang heeft het team van 18 full-time leden enorm hard gewerkt om dit te realiseren.

Het doel van het team dit jaar was bewijzen dat een volledige race rijden mogelijk is op waterstof en dat is gelukt. Zo’n goede prestatie geeft het team veel vertrouwen en volgend jaar zal er weer hard worden gewerkt aan verbeteringen in de auto.

“De ontwikkelingen op het gebied van waterstof gaan zo snel dat het niet lang meer kan duren voordat wij hier op het podium staan. We hebben zaterdag laten zien dat we al grote stappen hebben gemaakt op het gebied van betrouwbaarheid, en dat geeft veel hoop voor de komende jaren,” aldus Vermeij.

Een waterstofauto maakt van waterstof en zuurstof (die tijdens het rijden uit de lucht wordt gehaald) in de brandstofcel elektriciteit. Deze elektriciteit wordt gebruikt om motoren aan te drijven. De enige uitstoot die hierbij vrijkomt, is water.

Waterstof wordt geproduceerd met elektrolyse, waarvoor veel elektriciteit nodig is. Het is daarom belangrijk dat de elektriciteit die wordt gebruikt om waterstof te produceren op een groene manier wordt opgewekt.


ACHTERGROND
Het Forze Hydrogen Electric Racing team bestaat sinds 2007 en heeft sindsdien acht auto’s geproduceerd. De eerste vijf auto’s waren nog compacte karts op waterstof die meededen aan een studentencompetitie. Inmiddels is de Forze wagen uitgegroeid tot een volwaardige, competitieve raceauto.