Mobiele apps en satellietdata helpen Afrikaanse boeren en herders

Het Netherlands Space Office presenteert volgende week tijdens de Wereld Water Week-conferentie in Stockholm meerdere innovaties over het gebruik van satellietgegevens en mobiele telefoons.

Trefwoorden: #Afrika, #boeren, #FAO, #herders, #Kenia, #Mali, #mobiele telefoons, #Netherlands Space Office, #satellietgegevens, #Stockholm, #Wereld Water Week

Lees verder

Nieuws

( Foto: g4aw.spaceoffice.nl )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens de Wereld Water Week is er op 29 augustus het ‘African Spatial Delight’ event. Op deze bijeenkomst zien waterprofessionals hoe satellietinformatie miljoenen kleine boeren in Afrikaanse landen vooruit helpt.

Er staan onder meer twee applicaties in de schijnwerpers die zijn voortgekomen uit het programma 'Geodata for Agriculture and Water' van Netherlands Space Office (NSO), dat in totaal 23 projecten omvat.

Het project 'Sustainable Technology Adapation for Mali’s Pastoralists’ toont hoe nomaden in Mali hun veetrekroutes optimaliseren. Via een laagdrempelige inbelservice vernemen zo’n 60.000 herders waar voldoende goed voedsel en oppervlaktewater voor hun vee beschikbaar is en waar andere kuddes lopen. Ook ontvangen ze actuele marktprijzen van vee en veevoer.

Dit project draagt er toe bij dat er minder conflicten tussen herders en boeren zijn. Naar verwachting is eind 2018 de veesterfte met ruim 10% afgenomen ten opzichte van 2013, de productie met minstens 10% gestegen (vlees, melk) en de veeverkoop zeker 10% rendabeler.

In Kenia loopt het project ‘Crop Monitoring Service’, dat boeren helpt hun opbrengsten (koffie, mais, graan en/of suikerriet) te verhogen. Over drie jaar zullen 150.000 boeren de informatieservice gebruiken.

De boeren abonneren zich op een goedkope informatieservice die hen via SMS of een mobiele app data geeft over de actuele conditie van hun gewas, welk groeiprobleem zich (eventueel) voordoet en hoe dat aan te pakken.

Cruciaal is betrouwbare weerdata voor het bepalen van het juiste tijdstip van zaaien, wieden en oogsten. Veel boeren maken hiervan al gebruik en melden een betere gewasontwikkeling.

Ook wordt een applicatie van de FAO, de ‘Water Productivity open-access portal’ (WaPOR), gepresenteerd. De FAO en andere organisaties in Afrika, halen er (gratis) data voor het beoordelen van het waterverbruik in de landbouw.

De ontwikkeling van deze app is door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken gefinancierd.