Brussel kan 50 miljoen euro besparen met slimme LED-verlichting

Als de Brusselse gemeentes al hun straatverlichting zouden uitrusten met LED-technologie, zou dat een besparing opleveren van 50 miljoen euro. Slimme systemen leveren extra besparing op.

Trefwoorden: #Agoria, #besparing, #LED, #René Konings, #slimme technologie, #smart city, #straatverlichting

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - De 19 Brusselse gemeenten hebben de eigendom van hun straatverlichting afgestaan aan Sibelga. Sibelga is zo verantwoordelijk voor 85.000 verlichtingsarmaturen in het gewest. Slechts 1,7% hiervan is uitgerust met LEDs.

Daarmee scoren de Brusselse gemeenten erg zwak in vergelijking met het gewestniveau. Op de gewestwegen, dat 25.000 lichtpunten telt, is al 15% van de armaturen uitgerust met LED-verlichting.

Dat levert een energiebesparing van 50% op. Ter vergelijking: in Wallonië beschikt al 2,5% van de gemeentewegen over LEDs, in Vlaanderen 5%. In Nederland (10%) en Frankrijk (7%) is de transitie al langer ingezet.

René Konings, chief Brussels Region van Agoria (foto): "We jagen onszelf nodeloos op kosten. Gesteld dat we alle verlichting op tien jaar zouden vervangen, kunnen we minstens 50 miljoen besparen of jaarlijks 5 miljoen euro. Bovendien gaan LED-lampen langer mee en is het dus minder duur in onderhoud."

"Overschakelen op niet-geconnecteerde ledverlichting met een vast dimschema kan een besparing opleveren tot 50%. In dat geval wordt de verlichting gedurende vaste periodes gedimd. Kiezen we voor echt flexibel aanstuurbare geconnecteerde verlichtingsarmaturen, dan kan de energiebesparing zelfs oplopen tot 60 à 80%."

Agoria pleit voor meer geconnecteerde verlichting, want die levert lokale besturen duidelijkere gegevens rond verbruik en onderhoud. Geconnecteerde verlichting maakt ook flexibele aansturing mogelijk.

Konings: "Bij evenementen kan je het licht van op afstand dimmen of bij incidenten kan je bepaalde punten meer verlichten. Slimme verlichtingspalen kan je ook uitrusten met sensoren voor smart-citytoepassingen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een wifi-hotspot, camera's, sensoren voor het capteren van geluid of vervuiling of een oplaadpunt voor elektrische voertuigen herbergen."

Verlichting speelt een belangrijke rol in de slimme steden van de toekomst. Lichtpunten uitrusten met bijkomende functies moet in overleg met de gemeenten gebeuren. Hierbij kan Sibelga beter inspelen op de behoeften van de lokale besturen.

Daarbij kan ook nagedacht worden over nieuwe businessmodellen, waarbij licht als een dienst wordt aangeboden via een dienstencontract of een Publiek-Private Samenwerking (PPS).

Konings: "Hierbij kan de privépartner de verantwoordelijkheid over het beheer, het onderhoud en de installatie overnemen en de overgang naar LED-technologie versnellen."

"De aanbesteding van SOFICO in Wallonië voor het beheer van de verlichting op de autosnelwegen en de gewestwegen is een goed voorbeeld van een geslaagde PPS."


(bron en foto: Agoria)