Internationaal consortium opgericht voor stillere vliegtuigen

De Universiteit Twente (NL), de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer, het Netherlands Aerospace Centre en de stichting German-Dutch Windtunnels ontwerpen en ontwikkelen stillere vliegtuigen.

Trefwoorden: #Brazilië, #Embraer, #Engineering Fluid Dynamics, #German-Dutch Windtunnels, #luchtstroming, #Netherlands Aerospace Centre, #NLR, #stiller, #Universiteit Twente, #vliegtuigen, #vliegtuigromplawaai

Lees verder

Nieuws

( Foto: Universteit Twente )

ENGINEERINGNET.BE - Met de ontwikkeling van turbofanmotoren zijn nieuwe vliegtuigen de afgelopen jaren al een stuk stiller geworden. De meeste winst valt nu te behalen bij het verminderen van het vliegtuigromplawaai.

Dit wordt veroorzaakt door de luchtstroming langs onder meer de vleugels, de bevestigde kleppen en het landingsgestel. Uitdaging voor vliegtuigontwerpers hierbij is het ontwikkelen van stillere alternatieven, die dezelfde of betere prestaties leveren en tegelijkertijd minstens even veilig en zuinig zijn.

Bij de ontwikkeling is het belangrijk om gedurende het ontwerpproces goed te kunnen testen wat de geluidsproductie van nieuwe stille vliegtuigconcepten is.

Vanwege de enorme economische belangen is het essentieel dat de windtunneltesten van schaalmodellen van deze concepten zo goed mogelijk overeen komen met de prestaties van volledige vliegtuigen onder echte vliegomstandigheden.

De partners in het recent opgerichte consortium bundelen hun expertise en faciliteiten om de uitkomsten van de testen zo goed mogelijk te laten aansluiten op de praktijk.

Vanuit de Universiteit Twente (UT) zijn twee promovendi van de vakgroep Engineering Fluid Dynamics hierbij betrokken. Deze maken intensief gebruik van de onlangs gerenoveerde aero-akoestische windtunnel van de vakgroep. Die is voorzien van de meest geavanceerde stromingsmeettechnieken en geluidsbronlocalisatiemethodes.

Onderzoekers van de faculteit Engineering Technology werken intensief samen met Braziliaanse partijen in de luchtvaartindustrie. Zo is er een uitwisselingsprogramma met het Braziliaanse luchtvaartinstituut ITA. Studenten van de UT en van ITA kunnen deelnemen aan een double degree master programma, waarmee ze een diploma van beide kennisinstellingen kunnen verwerven.

De UT onderzoekt momenteel wat de mogelijkheden zijn voor verdere intensivering van de betrekkingen met Brazilië, wat gericht is op gezamenlijke projecten met industriële en academische instituten.