Afzinkbaar kraan-transportschip Ulstein nieuwe maatstaf in offshore wind

Ulstein Design & Solutions en Offshore Heavy Transport (OHT) hebben een schip ontworpen, dat zware hijsoperaties op zee kan uitvoeren terwijl het hoofddek volledig onder water ligt.

Trefwoorden: #Afzinkbaar, #kraan-transportschip, #Offshore Heavy Transport, #offshore wind, #Ulstein, #Ulstein Design & Solutions

Lees verder

Techniek

( Foto: Ulstein )

ENGINEERINGNET.BE – Het gepatenteerde ontwerp combineert daarmee de voordelen van een afzinkbaar transportschip met de hijscapaciteiten van een kraan met een vermogen van 3.000 ton.

Het Rotterdamse ontwerpbureau Ulstein (Nederland) is gespecialiseerd in de ontwikkeling en het ontwerp van schepen voor de offshore windmarkt en de olie- en gasmarkt. Met de Ulstein Alfa Lift zet het Noorse OHT zijn eerste stappen in de offshore windmarkt.

De Chinese scheepswerf Merchant Heavy Industry (CMHI) zal dit schip bouwen. Het zal begin 2021 beschikbaar zijn voor installatiewerkzaamheden. Er is ook een optieovereenkomst getekend voor nog drie andere dergelijke schepen.


ACHTERGROND
De capaciteiten van de Ulstein Alfa Lift zijn afgestemd op de toekomstige behoeften van de offshore windindustrie, waarbij het schip tot elf grote funderingen van elk 2.000 ton kan transporteren en plaatsen.

Het installatieschip is 216,3 m lang en 56 m breed, met een diepgang van 8 m en, in afgezonken toestand, tot maximaal 27,6 m. Er is accommodatie voor honderd mensen aan boord.

"’In 2015 zijn we gestart met de ontwikkeling ervan. Ons doel was om de veiligheid tijdens werkzaamheden in afgezonken modus te vergroten en tegelijkertijd een grotere werkbaarheid te creëren voor hijsoperaties onderwater," vertelt Edwin van Leeuwen, managing director van Ulstein.