Lithium Werks en Universiteit Twente aan de slag met energietransitie

Er is al ruim 100 miljoen euro gestoken in de bouw van een Nederlandse R&D-campus voor de ontwikkeling van innovatieve energieopslag, ofwel een ‘mobile battery ecosystem’.

Trefwoorden: #artificial intelligence, #elektrische auto's, #energieopslag, #energietransitie, #Kees Koolen, #lithium-ion accu’s, #Lithium Werks, #materialenonderzoek, #R&D-campus, #Universiteit Twente

Lees verder

Techniek

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.BE - Duurzame energiebronnen zoals wind en zon, produceren vaak veel energie op momenten dat de vraag klein is. Deze mismatch tussen vraag en aanbod leidt dan alsnog tot bijschakelen van conventionele energiecentrales.

Dankzij slimmere opslag en transport komt energie beschikbaar op de juiste tijd en plaats. “Dit hangt af van de beschikbaarheid van voldoende accucapaciteit en van intelligente regelsoftware”, aldus Kees Koolen, bestuursvoorzitter van Lithium Werks.

Lithium Werks gaat nu een 17 hectare grote R&D-campus inrichten voor de ontwikkeling van een ‘mobile battery ecosystem’, gelegen op Technology Base, vlakbij Enschede (Nederland).

Er werd al ruim 100 miljoen euro door verschillende partijen geïnvesteerd in de ontwikkeling van de nieuwe R&D-campus. Doel is dat eind 2019 het eerste gebouw operatief is, met ongeveer 300 werknemers.

De vraag naar accu’s stijgt ook door de toename van elektrische auto’s. Maar de benadering van elektrisch vervoer is nog klassiek: de eigenaar van de auto komt thuis, koppelt zijn of haar auto aan het elektriciteitsnet en de volgende ochtend is de auto weer klaar om te gaan. De autoaccu is een afnemer.

Maar wat als die accu tegelijk ook een leverancier wordt, en dan niet op een vaste plaats bij één huis? Dan zorgt de auto voor vervoer van mensen, en is hij tegelijk ingepland voor opladen en het leveren van energie in een ‘smart city’.

Dit komt overeen met toekomstbeelden van autonoom rijdende voertuigen, waarin persoonlijk autobezit tot het verleden behoort. Voor de zeer geavanceerde planning die hiervoor nodig is, wil Lithium Werks technieken uit de artificial intelligence inzetten.