Duaal leren in chemiesector wint steeds meer aan populariteit

Dit schooljaar hebben 65 leerlingen gekozen voor opleiding duaal leren in de TSO-studierichting Chemische Procestechnieken. Dit is een verdubbeling sinds de start van duaal leren in 2016.

Trefwoorden: #chemie, #chemiesector, #duaal leren, #essenscia, #opleiding, #studeren

Lees verder

Opleiding

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse ministers Hilde Crevits en Philippe Muyters gaven de aftrap van het derde schooljaar duaal leren in de chemiesector, een initiatief waarrond intussen 5 scholen en 25 sectorbedrijven intensief samenwerken. Voor het eerst is er met Trinseo Terneuzen zelfs een onderneming uit Nederland die mee in het project stapt.

De Se-n-Se-richting Chemische Procestechnieken (Secundair na Secundair, het vroegere 7de jaar TSO) was in 2016 een van de 6 studierichtingen in Vlaanderen die pionierden met duaal leren.

Het principe van duaal leren is eenvoudig: een praktijkgerichte opleiding die leren op school combineert met leren op de werkvloer. Zo worden jongeren optimaal voorbereid op hun beroepsloopbaan.

Dit schooljaar zijn er proefprojecten in 55 studierichtingen, bijvoorbeeld ook in Mechanische Vormgevingstechnieken wat een belangrijke opleiding is voor de kunststoffensector. Na drie proefjaren gaat duaal leren volgend schooljaar definitief van start.

In de chemiesector is duaal leren een sectoraal partnerschap waarbinnen vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers intens samenwerken. Sectorfederatie essenscia vlaanderen, vakbonden en partners zoals Syntra Vlaanderen, VDAB, vormingsfonds Co-valent, de onderwijskoepels en de overheid zetten samen de lijnen uit.

Nieuw dit schooljaar is dat alle leerlingen en alle deelnemende bedrijven voor het eerst worden samengebracht voor een gezamenlijke kick-off. Een digitale tool (ontwikkeld door Kazi, finalist van de wedstrijd ‘Ideaal Duaal’) analyseert de profielen van jongeren en bedrijven en suggereert ideale combinaties.

Dit helpt leerlingen bij de keuze van de onderneming waar ze hun opleiding op de werkvloer volgen en vereenvoudigt de selectieprocedure voor bedrijven.


Deelnemende bedrijven:
Agfa-Gevaert, BASF Antwerpen, Bayer, Borealis, Chevron Phillips, Covestro, Datwyler, Eastman, EuroChem, Evonik, Indaver, INEOS Oxide, INEOS Styrolution, Janssen Pharmaceutica, Kaneka, LANXESS, Nippon Shokubai, Prayon, SVEX, Trinseo, Valtris Speciality Chemicals en Vynova. Bij sommige ondernemingen gaat het om meerdere vestigingen.

Deelnemende scholen:
Don Bosco Haacht, Don Bosco Hoboken, PITO Stabroek, Sint-Carolus Sint-Niklaas, Technisch Heilig Hart Instituut Tessenderlo.