Zoektocht naar biosensor tijdens internationale biosensorcompetitie SensUs

Tijdens de internationale biosensorcompetitie SensUs 2018, die morgen start aan de Nederlandse TU/e, wordt gezocht naar een biosensor voor een betere behandeling van bacteriële infecties.

Trefwoorden: #antibiotica, #bacteriën, #biosensor, #bloedafname, #diagnose, #resistentie, #SensUs, #TU/e

Lees verder

research

( Foto: TU Eindhoven )

ENGINEERINGNET.BE - Biosensoren zijn kleine instrumenten die in een bloeddruppeltje snel en eenvoudig de aanwezigheid van stoffen kunnen meten die een indicatie geven van ziekte en gezondheid.

Deze sensoren kunnen helpen om zorgvuldiger en effectiever antibiotica te gebruiken. Nu krijgen patiënten vaak standaarddoseringen, die voor individuele personen ofwel te laag zijn (waardoor de bacteriële infectie niet goed wordt behandeld en antibioticaresistentie ontstaat) ofwel te hoog zijn (wat schadelijk is voor de gezondheid).

Het afnemen van bloed en laten testen in een laboratorium kost ongeveer een dag, waardoor de dosering niet tijdig en niet effectief aangepast kan worden. Een biosensor zou het mogelijk maken om snel en makkelijk de antibioticum-concentratie te meten en direct de medicijndosering aan te passen, voor een juiste dosering op ieder moment.

Het doel van de studentenwedstrijd SensUs 2018 is om de ontwikkeling van een dergelijke biosensor te versnellen. De opdracht aan de dertien deelnemende studententeams uit twaalf landen is om een biosensor te ontwikkelen voor het antibioticum vancomycine.

Van dit medicijn is zorgvuldig gebruik erg belangrijk, aangezien het voor patiënten die besmet zijn met bijvoorbeeld de ziekenhuisbacterie (MRSA) een laatste redmiddel is.

De competitie wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Net als vorig jaar biedt een digitaal platform SensUs Digital de mogelijkheid om overal ter wereld mee te kijken en te stemmen op een favoriet team.