Virtual reality applicatie meet gevaarherkenning bij fietsers

De vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de UGent heeft een VR-test ontwikkelt voor het meten van de kennis en herkenning van mogelijk gevaarlijke situaties bij jonge fietsers.

Trefwoorden: #applicatie, #Ben Weyts, #Bewegings- en Sportwetenschappen, #fietsers, #gevaarlijke situaties, #jonge fietsers, #meten, #professor Matthieu Lenoir, #test, #UGent, #vakgroep, #virtual reality, #Vlaanderen

Lees verder

research

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Nu het nieuwe schooljaar weer van start gegaan is, halen vele kinderen hun fiets weer van stal. Daarbij is een goede verstandhouding tussen alle weggebruikers van levensbelang.

Gevaarherkenning of het kunnen inschatten van risico’s in het verkeer vormen een essentiële pijler van verkeersveiligheid. Jonge fietsers hebben nog niet de kennis en aandacht als ervaren fietsers. De virtual reality test meet en traint de gevaarherkenning bij deze kwetsbare groep.

De proefpersoon fietst rond in de virtuele omgeving en anticipeert op gevaarlijke situaties. Ook worden oogbewegingen geregistreerd, zodat de onderzoekers een correcte analyse kunnen maken en de juiste expertise kunnen bepalen.

"De resultaten van de test moeten onze kennis met betrekking tot gevaarherkenning bij jonge fietsers vergroten, zodat we een grootschalige sensibilisering kunnen uitvoeren in heel Vlaanderen en deze test beschikbaar kunnen stellen in bijvoorbeeld scholen of opleidingscentra", aldus professor Matthieu Lenoir van Universiteit Gent.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts kroop zelf op de rollen en testte zijn verkeersgedrag. “Het gevaar schuilt achter elke hoek. Als fietser moet je anticiperen op elke verkeerssituatie en daar begin je best zo vroeg mogelijk mee.”

“De minste afleiding of verkeerd gedrag in het verkeer vormt een groot risico, met alle gevolgen van dien. Een veiliger verkeer begint bij weggebruikers die zich goed bewust zijn van alle mogelijke gevaren", aldus Weyts.

"De applicatie opent ook perspectieven voor bijscholing en training van eventueel nieuwe doelgroepen, zoals bijvoorbeeld volwassenen die leren fietsen of senioren, maar ze biedt ook mogelijkheden met betrekking tot de rijopleiding."

Vlaanderen investeert 175.000 euro in dit project. De test zal in het najaar uitgevoerd worden bij een 200-tal kinderen die ook het grote fietsexamen zullen afleggen. Op die manier kunnen de onderzoekers een volledig beeld schetsen van de fietsvaardigheden van kinderen.