Federale financiering voor IRE SMART-project

Het Nationaal Instituut voor Radioelementen (IRE) is een producent van molybdeen-99, waarvan technetium-99, het meest gebruikte radio-element in de nucleaire geneeskunde is afgeleid.

Trefwoorden: #federale overheid, #financiering, #IRE, #laboratorium, #medische beeldvorming, #Nationaal Instituut voor Radioelementen, #nucleair

Lees verder

Techniek

( Foto: IRE )

ENGINEERINGNET.BE - Meer dan 70% van de nucleaire beeldvormende procedures gebruikt het voor de detectie van ziekten en het onderzoek van organen en hun structuur.

De meest voorkomende toepassingen zijn myocard-, bot- en longscans. Voor de productie van molybdeen-99 zal het IRE echter zijn huidige productiemodel moeten aanpassen en nieuwe productiefaciliteiten moeten bouwen.

Het IRE onderzoekt al meer dan vijf jaar de mogelijkheid om alternatieve technologieën te gebruiken voor de productie van molybdeen-99. Door deze studies ging het IRE zich concentreren op een innovatief systeem voor directe productie door elektronenbundelversnellers, waarbij het gebruik van splijtingsuranium dus uitgesloten wordt. Dat is de doelstelling van het Source of MedicAl RadioisoTopes project (SMART).

In het kader van het Nationaal Pact voor Strategische Investeringen werd staatssteun aangevraagd. Dankzij de investeringen van het IRE voor de bouw van twee productielijnen zou de huidige productie door kernsplijting in 2028 kunnen worden vervangen door de nieuwe technologie.

Het belangrijkste voordeel van deze laatste is dat het ongeveer 100 keer minder radioactief afval produceert dan het huidige proces en dat het een veel kortere levensduur heeft (categorie A-afval).

Het voordeel voor de federale Staat is dus een aanzienlijke vermindering van de kosten verbonden aan de behandeling en de opslag van het afval. Deze kosten, op basis van de huidige prijzen, worden geraamd op 230 miljoen euro over een periode van tien jaar.

De ministerraad gaf onlangs groen licht voor de financiering van het SMART-project voor een bedrag van 52 miljoen euro in de periode 2019-2020.